Severnokorejski balistički projektil eksplodirao u vazduhu!

26.06.2024

07:18

0

Lansiranje je usledilo nakon što je Severna Koreja osudila dolazak američkog nosača aviona USS "Teodor Ruzvelt" u Južnu Koreju, navodeći da je reč o činu provokacije

Severnokorejski balistički projektil eksplodirao u vazduhu!
Copyright Tanjug/Kim Do-hoon/Yonhap via AP)

Severna Koreja lansirala je balističku raketu u pravcu Istočnog mora tokom noći, ali je projektil eksplodirao u vazduhu nakon što je preleteo oko 250 kilometara, saopštila je južnokorejska vojska.

U saopštenju se navodi da je projektil lansiran iz oblasti Pjongjanga i da obaveštajne službe Južne Koreje i SAD sprovode detaljne analize o tome, preneo je Jonhap.

Vojni izvor rekao je za tu novinsku agenciju da izgleda da je Severna Koreja probno ispalila hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo, ali da je test bio neuspešan jer je projektil eksplodirao nakon što je preleteo oko 250 kilometara.

Lansiranje je usledilo nakon što je Severna Koreja osudila dolazak američkog nosača aviona USS "Teodor Ruzvelt" u Južnu Koreju, navodeći da je reč o činu provokacije.

Nosač aviona stigao je u Busan, 320 kilometara jugoistočno od Seula, u subotu uoči trilateralne vojne vežbe SAD, Južne Koreje i Japana. Lansiranje projektila je takođe usledilo nakon što je Severna Koreja potpisala sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji sa Rusijom tokom prošlonedeljne posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu, kojim je, između ostalog, predviđeno da dve zemlje priteknu jedna drugoj u pomoć, ukoliko budu napadnute.

Severna Koreja je poslednji put lansirala više balističkih projektila kratkog dometa u Istočno more 30. maja. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike