Šok na plaži: Kakvo je ovo čudo isplivalo? (VIDEO)

19.07.2021

13:45 >> 15:27

0

Autor: M. J.

Teška 45 kilograma i duga jedan metar nasukala se na obalu

Šok na plaži: Kakvo je ovo čudo isplivalo? (VIDEO)
Opah Profimedia

Na plaži američke države Oregon pojavila se velika, okrugla, blistava opaha teška 45 kilograma i duga jedan metar koja se nasukala na obalu.

Tifani But, pomoćnica upravnika u akvarijumu u maloj zajednici plaža “Seaside”, rekla je da je to prva riba opah koja je videla na plažama u okolini.

Službenici akvarijuma pozvali su što više ljudi da vide ribu.

Pročitajte još

Heidi Devar, istraživački biolog iz Nacionalne uprave za okeanske i atmosferske ribarstvo (NOAA), rekla je da, iako su nasukavanja neobična, ovo je još više.

“Ne bih očekivala da se opah te veličine obično nalazi izvan Oregona” rekla je.

Potencijalni uzrok nasukavanja mogu biti i klimatske promene.

– Vidimo neke morske organizme koji se kreću prema severu kako se temperature okeana povećavaju – rekla je Devar, dodajući da je bez pouzdanih podataka teško reći šta bi moglo prouzrokovati nesmetano nasukavanje.

Opah, takođe poznata i kao mesečeva riba, može da naraste do dva metra i 270 kilograma. NOAA kaže da se riba nalazi u tropskim i umerenim vodama, uključujući pacifička ostrva i zapadnu obalu Sjedinjenih Država, jugoistočnu, novu Englesku i srednji Atlantik.

Istraživači NOAA  su  2015. godine saopštili u radu objavljenom u časopisu “Science” da je opah jedina poznata potpuno toplokrvna riba. Dubokomorska grabežljiva riba ima krvne sudove u škrgama koje joj omogućavaju da cirkuliše toplu krv kroz telo.

Međutim o ovoj ribi se vrlo malo zna i time je još značajnija njena pojava na obalama Pacifika.

– Izvedeno je malo istraživanja o osnovnoj biologiji i ekologiji opah – kazala je Devar navodeći da biolozi još uvek razvijaju metode kako bi utvrdili koliko su opahe stare.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI:

Najčitanije Vesti