Sud u Namibiji proglasio neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks

21.06.2024

23:33

0

Namibija je nasledila zakone kada je stekla nezavisnost od Južne Afrike 1990. godine

Sud u Namibiji proglasio neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks
Ilustracija - Copyright Profimedia

Visoki sud u Namibiji proglasio je danas neustavnim dva zakona iz kolonijalne ere koji su kriminalizovali istopolne odnose među muškarcima, što je velika pobeda za LGBTK zajednicu u južnoafričkoj naciji.

Slučaj je pokrenuo namibijski aktivista Fridel Dausab uz podršku nevladine organizacije Human Dignity Trust sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Dausab je rekao Rojtersu nakon odluke suda da je "samo srećan".

"Ovo je sjajan dan za Namibiju. Više neće biti zločin voleti", rekao je on.

Borci za ljudska prava kažu da, iako su presude po zakonima o "sodomiji" i "neprirodnim seksualnim deliktima" bile relativno retke, one su produžile diskriminaciju LGBTK zajednice i učinile da gej muškarci žive u strahu od hapšenja, prenosi Rojters.

Namibija je nasledila zakone kada je stekla nezavisnost od Južne Afrike 1990. godine, a istopolni odnosi između muškaraca u kriminalizovani su pod kolonijalnom vlašću.

Južna Afrika je od tada dekriminalizovala istopolne seksualne aktivnosti i jedina je zemlja na afričkom kontinentu koja dozvoljava LGBTK parovima da usvajaju decu, sklapaju brakove i stupaju u građanske zajednice.

Prošle godine, Uganda je donela jedan od najstrožih zakona protiv LGBTK na svetu, koji je uključivao smrtnu kaznu za „teški homoseksualizam“, uprkos široko rasprostranjenim osudama sa Zapada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike