Nemcima prekipelo: Traže da se smanji pomoć ukrajinskim izbeglicama

18.06.2024

16:26

0

U Nemačkoj je početkom godine pokrenuta rasprava o isplativosti ovakvih propisa

Nemcima prekipelo: Traže da se smanji pomoć ukrajinskim izbeglicama
Copyright Pexels

U Nemačkoj sve su brojniji zahtevi za smanjivanje socijalnih povlastica koje su namenjene ukrajinskim izbeglicama, posebno vojnim obveznicima, s namerom da se odstakne njihova brža integracija na tržište rada. 

Od prvog dana kako su došli u Nemačku, izbeglice iz Ukrajine primaju takozvani građanski novac, to predstavlja oblik socijalne pomoći za osobe koje traže zaposlenje i imaju pristup tržištu rada. 

Međutim, podnosioci zahteva za azil primaju pomoć u okviru odredbi zakona o izdržavanju podnosilaca zahteva za azil, ali njima nije dozvoljen pristup legalnom tržištu rada. 

Problem nastaje jer se ukrajinske izbeglice tretiraju drugačije od onih koji podnose zahtev za azilom. Naime, građanski novac, koji dobijaju Ukrajinci, za samce iznosi 563 evra mesečno, dok za one koji podnose zahtev za azil i za one kojima je zahtev odbijen, ali zbog humanitarnih razloga ne mogu da budu deportovani, mesečna pomoć za samce iznosi 460 evra. 

Profimedia
 

 

Još jedna stvar koja je problematična j i to Nemačka ukrajinskim izbeglicama plaća kompletnu stanarinu i režije, dok za druge izbeglice država snosi troškove smeštaja samo u privatnim centrima za izbeglice. 

Pravo na dečiji dodatak u iznosu od 250 evra po detetu imaju samo oni koji primaju novčanu pomoć, kao i azilanti kojima je priznat status. 

U Nemačkoj je početkom godine pokrenuta rasprava o isplativosti ovakvih propisa, s obzirom na to da porodice koje imaju troje uz pomoć socijalne pomoći imaju pravo na veoma visok mesečni novčani iznost od države. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Al Jazeera

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike