Reportaža Njujork tajmsa sa linije fronta: Ukrajinski vojnici ne mogu u boj bez energetskih pića

09.06.2024

23:58

0

I holandski Karlsberg u Ukrajini počeo je da proizvodi energetska pića: njihovo piće se zove Bateri

Reportaža Njujork tajmsa sa linije fronta: Ukrajinski vojnici ne mogu u boj bez energetskih pića
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ukrajinska vojska troši mnogo energetskih pića, njihova proizvodnja donosi ekonomsku korist, navodi se u reportaži Njujork tajmsa sa fronta.


„Ujutro kada se probudim, pijem energetski napitak. Kad idem u patrolu, pijem energetski napitak. Pre napada pijem energetski napitak“, rekao je jedan ukrajinski vojnik s kodnim imenom „Psiho“.

Prema njegovim rečima, bez ovog pića, nemate energije da savladate 3-7 km sa opremom od 40 kg, bez hrane i vode. Istakao je da ne veruje da postoji nešto loše u vezi sa energetskim pićima
Ukrajinski narednik sa kodnim imenom Bača, u razgovoru za Njujork tajms, rekao je da je jedan od njegovih kolega, koji je imao srčano oboljenje i pio 10 konzervi dnevno, preminuo - pronađen je u toaletu sa energetskim pićem u ruci.

List piše da možete svuda videti konzerve energetskih napitaka: u prslucima, rančevima, tenkovima i u rovovima. Na front se mogu doneti kamionima: neke kompanije ih šalju besplatno, ponekad ih kupuju jedinice ili volonteri.

 

 


Njujork tajms napominje da raste prodaja energetskih napitaka, "jedna od retkih svetlih tačaka" u ekonomiji zemlje. Prodaja je porasla za čak 50 odsto od početka sukoba. Među najpopularnijim brendovima su jeftini ukrajinski Non Stop i Pit Bul, kao i uvezeni Red Bul (Austrija), Monster (SAD) i Hel (Mađarska).

Pojavljuju se novi brendovi i ukusi – na primer, šećerna vata, kaktus, pa čak i kanabis (medicinski kanabis je nedavno legalizovan u Ukrajini). Proizvođači ponekad pišu patriotske parole na limenkama ili piću daju odgovarajuća imena.

I holandski Karlsberg u Ukrajini počeo je da proizvodi energetska pića: njihovo piće se zove Bateri. Kompanija je saopštila da su njihovi energetski proizvodi traženi, ne samo u vojsci.

„Povećana potražnja civilnog stanovništva za izvorima energije proizilazi iz stalnih raketnih napada, anksioznosti i nedostatka sna“, rekao je Taras Macipura, potpredsednik kompanije Karlsberg Ukraina. Napomenuo je da je tržište energetskih pića u zemlji „u usponu“.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike