Lokdaun zbog pet zaraženih osoba: Gnev u Australiji, pola države zatvoreno (VIDEO)

21.07.2021

06:29 >> 06:40

0

Autor: Nikola A.

Stanovnici Južne Australije će morati da ostanu sedam dana u svojim domovima

Lokdaun zbog pet zaraženih osoba: Gnev u Australiji, pola države zatvoreno (VIDEO)
Copyright Profimedia

Više od 13 miliona Australijanaca, odnosno, oko polovina populacije, nalazi se u lokdaunu nakon najnovijih restriktivnih mera uvedenih da se suzbije širenje delta soja korona virusa, pa su ove mere izazvale gnev kod stanovništva, javlja BBC.

Država Južna Australija, gde živi 1,7 miliona ljudi, u utorak se priključila državama Viktorija i Novi Južni Vels po pitanju uvođenja restriktivnih mera.

Pročitajte još:

Stanovnici Južne Australije će morati da ostanu sedam dana u svojim domovima, nakon što se zarazilo pet osoba.

Gnev u Australiji polako raste zbog strategije zatvaranja, a dva najveća grada, Sidnej i Melburn, susreću se sa nepoznanicom oko toga kada će biti ponovo otvoreni.

Kako piše BBC, donedavno je Australija bila naširoko hvaljena zbog strategije zatvaranja granica, programa karantina i brzih lokdauna, a od početka pandemije je zabeleženo manje od 1.000 smrtnih slučajeva.

Međutim, brzo širenje visokozaraznog delta soja je stvorio nove izazove za tu zemlju i izbacila u prvi plan nisku vakcinacionu stopu, dodaje britanski medij.

Uprkos ulasku u lokdaun prošlog meseca, Sidnej je danas zabeležio 110 novih slučajeva, pa je u trenutnom talasu inficirano više od 1.300 ljudi.

Građani ne smeju da napuštaju svoje domove, osim ukoliko idu u kupovinu, da vežbaju ili imaju važne razloge za izlazak.

Profimedia

Zatvorena su gradilišta, kao i maloprodajne radnje.

Postoji strah da bi zatvaranje Sidneja moglo da potraje do septembra, pošto su modeli pokazali da će tom gradu možda biti potrebni meseci da stigne do dana kada neće biti zabeležen nijedan slučaj.

Broj obolelih u svetu se povećao za 12% za sedam dana

Više od 3,4 miliona slučajeva korona virusa i 56.000 mrtvih registrovano je u svetu tokom prošle nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija u nedeljnom biltenu objavljenom u Ženevi rano jutros, što je povećanje za 12 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

– Ukupan broj novih slučajeva za period između 12. i 18. jula je bio 3,4 miliona, što je povećanje za 12 odsto u odnosu na prošlu nedelju”, navela je SZO.

Pročitajte još:

Preminulo je 56.000 pacijenata, što je povećanje za jedan odsto u odnosu na prošlu nedelju, dodaje agencija TAS S.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike