Još dve zemlje odbile da učestvuju na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj: To je politička farsa i sredstvo za nove ultimatume Rusiji

07.06.2024

13:58

0

Obe države smatraju da u razgovore o miru treba da budu uključene i jedna i druga strana

Još dve zemlje odbile da učestvuju na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj: To je politička farsa i sredstvo za nove ultimatume Rusiji
Copyright Profimedia

Meksiko i Nikaragva neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini koja će se održati sredinom juna u Švajcarskoj, navodi ruski list "Izvestija".

Ambasada Meksika u Rusiji je izjavila da je Meksiko dobio poziv za učešće na samitu o ukrajinskoj krizi, ali da neće prisustvovati jer se "zalaže za mir i očekuje mogućnost pregovora između obe strane u sukobu".

Nikaragva je izjavila da smatra konferenciju "političkom farsom", tvrdeći da nije usmerena na postizanje mira, već na "ispostavljanje novih ultimatuma Rusiji", prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Švajcarska će 15. i 16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će se održati blizu Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju, jer nije dobila poziv za učešće, ali je Moskva ranije izjavila da ni u tom slučaju ne bi učestvovala. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov potvrdio je da Švajcarska nije poslala poziv Rusiji.

Švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na konferenciju pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta izjavila da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno ignoriše odbijanje Kijeva da se uključi u dijalog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike