Poplave u Nemačkoj uoči EURO 2024! Bavarska paralisana, ima mrtvih! I navijači zabrinuti (FOTO/VIDEO)

04.06.2024

12:45

0

Autor: J. S. J.

Premijer Bavarske Markus Šoder, koji je pratio Šolca u njegovoj poseti, rekao je da ne postoji „potpuno osiguranje“ od klimatskih promena.

Poplave u Nemačkoj uoči EURO 2024! Bavarska paralisana, ima mrtvih! I navijači zabrinuti (FOTO/VIDEO)
Copyright AP/Boris Roessler

Južna Nemačka je pod vodom, ali zaista. Bavarska je proteklog vikenda pogođena jakim poplavama, a kancelar Olaf Šolc ga je posetio. Nažalost, broj žrtava poplava je porastao - za sada četiri.

Kako je Šolc rekao evakuisano je hiljade ljudi, a doveo je u vezu poplave i klimatske promene.

Govoreći u ponedeljak tokom posete Rajhertshofenu, u oblasti pogođenoj poplavama severno od Minhena, Olaf Šolc je rekao da takve poplave više nisu "jednokratne".

-Ovo je pokazatelj da se dešava nešto gore. Ne smemo zanemariti borbu sa klimatskim promenama koje je prouzrokovao čovek“, rekao je on novinarima. Poplave su samo upozorenje - dodao je on.

Premijer Bavarske Markus Šoder, koji je pratio Šolca u njegovoj poseti, rekao je da ne postoji „potpuno osiguranje“ od klimatskih promena.

 

-Ovde se dešavaju stvari koji se nikada ranije nisu desile  -  rekao je Šoder, nakon što su okruzi širom Bavarske proglasili vanredno stanje.

Poplave, koje se dešavaju dve nedelje pre nego što bi Nemačka trebalo bude domaćin fudbalskog prvenstva EURO 2024, izazvale su zabrinutost u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom oko turnira.

 

 

Iako se utakmice neće održavati u pogođenim oblastima, sugeriše se da bi poremećaj izazvan poplavom mogao da utiče na stotine hiljada fudbalskih navijača dok putuju na mesta širom zemlje.

U poplavama su poginule četiri osobe, dok se drugi vode kao nestali. Tokom vikenda poginuo je vatrogasac dobrovoljni dok je pokušavao da spase zarobljene ljude.

 

 

Policija u Baden-Virtembergu saopštila je u ponedeljak da su muškarac i žena pronađeni mrtvi u podrumu njihove kuće u Šorndorfu. Ista sudbina zadesila je i 43-godišnju ženu u Šrobenhauzenu, čije su telo pronašli spasioci.

Još jedan dobrovoljac, 22, i dalje se vodi kao nestao nakon što se njegov čamac prevrnuo tokom noći na nedelju. Operacija potrage za pronalaženjem nestalog spasioca morala je biti obustavljena zbog izuzetno visokih voda i jakih struja, saopštila je policija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike