Vandalizam kod Napulja! Nezapamćeni čin holandskog turiste, oštetio rimske freske koje su preživele erupciju Vezuva!

03.06.2024

15:42

0

Zbog ovog vandalskog čina turista iz Holandije se suočio sa optužbama za oštećenje i skvrnavljenje umetničkih dela i spomenika kulture

Vandalizam kod Napulja! Nezapamćeni čin holandskog turiste, oštetio rimske freske koje su preživele erupciju Vezuva!
Herkulanum - Copyright Foto: Profimedia

Holandski turista oskrnavio je zid sa rimskim freskama u istorijskoj kući u Herkulanumu, nedaleko od Napulja i oštetio zgradu koja je preživela vulkansku erupciju Vezuva 79. godine nove ere, saopštila je danas italijanska policija.

Carabinieri Napoli
 

 

U saopštenju policije se navodi da je 27-godišnji turista brzo identifikovan nakon što su zaposleni na arheološkom lokalitetu otkrili da je zidna freska vandalizovana crnim, neizbrisivim markerom kojim se potpisao turista Holanđanin, prenosi Rojters.

Foto: Profimedia
 

Zbog ovog vandalskog čina turista iz Holandije se suočio sa optužbama za oštećenje i skvrnavljenje umetničkih dela i spomenika kulture.

Nakon erupcije vulkana Vezuv 79. godine n. e. Herkulanum, gradić nedaleko od Pompeje, ostao je pod debelim slojem pepela što je zaštitilo ruševine od pljačkaša i ostavilo posebno dobro očuvane ostatke drevne kulture.

Foto: Profimedia
Freske u Herkulanumu

Nije prvi put da su istorijski spomenici u Italiji oskrnavljeni od strane stranih turista.

Prošle godine, posetilac iz Engleske uhvaćen je zahvaljujući snimku koji je postavljen na društvenim mrežama na kojem se vidi kako ključem grebe svoje i ime svoje devojke na unutrašnjem zidu rimskog Koloseuma.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike