Skandal u Firenci: Nemački turista oštetio legendarnu skulpturu Neptuna! (FOTO)

05.09.2023

10:54

0

"Nema opravdanja za vandalizam prema kulturnim vrednostima"

Skandal u Firenci: Nemački turista oštetio legendarnu skulpturu Neptuna! (FOTO)
Copyright Profimedia

Turisti su često spremni na sve kako bi zabeležili savršeni trenutak za svoje fotografije i selfije. Međutim, nedavno se dogodio incident u Firenci, gde je turista iz Nemačke popevši se na poznatu statuu Neptuna oštetio ovaj dragoceni spomenik, zbog čega će sada morati da plati veliku kaznu.

Reč je o 22-godišnjem državljaninu Nemačke, koji je stigao iz Berlina i popeo se na statuu Neptuna, koja se nalazi unutar fontane na trgu Pjaca Sinjorija. Turista je uspeo da se popne do samog podnožja konjskih kočija, ali pri tome je oštetio nogu jednog od konja.

Gradonačelnik Firence, Dario Nardela, izrazio je svoje nezadovoljstvo ovim incidentom na društvenoj mreži Iks (nekadašnji Tviter). Nardela je napisao: "Ovaj turista je mislio da je pametno popeti se na spomenik Neptuna kako bi napravio selfi. Srećom, alarm je brzo reagovao, pa šteta nije velika. Zahvaljujući nadzornim kamerama grada, uspeli smo da identifikujemo počinioca i kaznićemo ga. Nema opravdanja za vandalizam prema kulturnim vrednostima."

 

 

Ovaj incident usledio je nakon nedavnog vandalizma u Varaskom hodniku, kada je umetnik Eike Šmit tražio da se Galerija Ufici obezbedi naoružanim čuvarima. Gradonačelnik Firence, međutim, veruje da su postojeće mere sigurnosti dovoljne i da je potrebna "kulturna edukacija" kako bi se sprečili slični incidenti.

Turista je prijavljen po članu 518 Krivičnog zakona, koji definiše krivična dela vezana za uništavanje, oštećenje, prljanje ili neovlaštenu upotrebu kulturnih ili pejzažnih dobara.

Nakon sprovedenog uviđaja od strane stručnjaka iz organizacije "Fabrika di Palaco Vekio", zadužene za održavanje, restauraciju i zaštitu palate, utvrđeno je da je fontana pretrpela štetu zbog težine nemačkog turiste koji je gazio po njoj. Šteta se procenjuje na oko 5.000 evra, a sada će turista morati da nadoknadi ovu štetu.

Ovaj incident podseća nas na važnost poštovanja kulturnih dobara i odgovornog ponašanja tokom putovanja, kako bi se sačuvala bogata kulturna baština sveta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike