Ovo su mesta gde ajkule najviše napadaju! Većina stradalih je surfovala

30.05.2024

00:57

0

U Izveštaju se navodi da je ukupan broj neprovociranih ujeda ajkula na globalnom nivou bio nešto veći od proseka prošle godine

Ovo su mesta gde ajkule najviše napadaju! Većina stradalih je surfovala
Ajkula - Copyright Profimedia

Florida je proglašena za svetsku prestonicu napada ajkula – na vrhu je liste po broju neisprovociranih ujeda u 2023. godini.

Prema Međunarodnoj bazi podataka o napadima ajkula koji je objavio Muzej Floride, u oblasti okruga Volusija od 1882. do danas zabeležen je 351 neprovociran napad ajkula, zatim 159 u Bruardu i 83 u Palm Biču.

Izveštaj Baze podataka o napadima ajkula iz 2023. navodi da je Florida prošle godine imala najviše ničim izazvanih ujeda u SAD sa 16, što znači da ta država predstavlja 44 odsto od ukupnog broja ugriza u SAD i 23 odsto ničim izazvanih ujeda zabeleženih širom sveta.

Međutim, u izveštaju se navodi: „Ovo je ipak niže od poslednjeg petogodišnjeg godišnjeg proseka Floride“.

Floridu prati osam ujeda ajkula koji su se dogodili na Havajima 2023. godine, od kojih je jedan bio fatalan. Sledeći je Njujork sa četiri ugriza, pre Kalifornije sa dva; od kojih je jedan bio fatalan.

Severna Karolina je zabeležila tri ujeda ajkule 2023. godine, Južna Karolina dva, a Nju Džersi jedan.

Od 16 ugriza zabeleženih na Floridi, osam ih je bilo u okrugu Volusija.

Profimedia
 

„Osam preostalih ujeda su bila u okrugu Bruard, Sent Lusi, zatim u Majami-Dejdu, Palm Biču, a slede, Eskambija i Pajnelas.

U Izveštaju se navodi da je ukupan broj neprovociranih ujeda ajkula na globalnom nivou bio nešto veći od proseka prošle godine.

Sve u svemu, SAD su bile na prvom mestu, a sledi Australija sa 15 ujeda ajkula, od kojih su četiri bila fatalna, prema izveštaju iz 2023.

U izveštaju se navodi i da je 42 odsto žrtava napada ajkula surfovalo ili se bavilo sportom na dasci u vreme napada.

Kada ih je ajkula ujela, njih 39 procenata je plivalo, 13 procenata je ronilo, a aktivnosti za šest procenata žrtava ujeda su navedene kao „ostalo“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike