Voda se uzburkala, postalo je divlje, a onda je isplivala krv: Orka za čas ubila veliku belu ajkulu, naučnici ostali bez teksta (VIDEO)

02.03.2024

13:02

0

Napad snimljen 2023. godine odigrao se za manje od sva minuta, a stručnjaci su ga analizirali mesecima

Voda se uzburkala, postalo je divlje, a onda je isplivala krv: Orka za čas ubila veliku belu ajkulu, naučnici ostali bez teksta (VIDEO)
Orka napala ajkulu - Copyright Profimedia

Usamljeni kit ubica snimljen je kako lovi i ubija veliku belu ajkulu, a snimak koji je zapanjio naučnike osvanuo je na Jutjubu.

Naučnici su rekli da prvi put vide ovakvo nešto i da je to pokazalo izuzetne grabežljive veštine kitova ubica.

Dve orke uočene su ranije, 2022. godine, dok su lovile ajkule kod obale Južne Afrike, ali slučaj da sam kit ubica krene u lov do sada nije zabeležen.

- Ovo nas je potpuno zapanjilo - rekla je biolog za ajkule doktor Alison Tauner sa Univerziteta Rodos u Grejamstaunu u Južnoj Africi, koja proučava životinje nekoliko godina.

Ona i njene kolege objavile su detaljan i jeziv izveštaj o svojim novim zapažanjima u časopisu African Journal of Marine Science.

Napad snimljen 2023. godine odigrao se za manje od sva minuta - velika bela ajkula bila je mrtva, a orka je pojela njenu jetru.

Naučnik o morskim sisarima doktor Luk Rendel sa Univerziteta Sent Endrjuz rekao je da je "zaista prelepo posmatrati" takvo ponašanje.

- Interesantno je da je to samo jedna životinja - rekao je on za BBC news, iznenađen veštinom koju orka pokazuje u borbi sa ajkulom - zabijajući se u nju sa strane i hvatajući prsno peraje da bi se držao dalje od njenih velikih čeljusti.

- Velika bela ajkula je  prilična koncentracija hrane, tako da nije iznenađujuće da su neke populacije orki, gde se ove ajkule javljaju u dovoljnom broju, naučile da to iskoriste - dodao je.

To postavlja pitanja o tome kako ponašanje kitova ubica može uticati na populaciju ajkula u tim oblastima. Naučnici ne znaju šta pokreće takvo ponašanje, ali doktorka Tauner je istakla da postaje očigledno da „ljudske aktivnosti, poput klimatskih promena i industrijskog ribolova, vrše značajan pritisak na okeane”. To bi moglo da ima zdravstvenih posledica za kitove ubice koji love ajkule, uključujući unošenje toksina i metala iz mesa ajkula.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike