Žene Štajnmajera i Makrona se smejale kod spomenika žrtvama Holokausta, reagovala Rusija: Postalo je uobičajeno da se Nemačka smeje genocidu

28.05.2024 | 21:39

Autor: Vladimir Tanacković

O neprimerenom ponašanju pisao je ceo svet, a zapadni mediji pokušali su da ih opravdaju tvrdeći da je Brižit bila vickasta

Copyright Profimedia

Prva dama Francuske Brižit Makron smejala se sa prvom damom Francuske dok su sa muževima šetale kroz spomen-obeležje na žrtve Holokausta u Berlinu.

Ovo je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama, ali u i pojedini zvaničnici imali potrebu da odreaguju na neadekvatno ponašanje na takvom mestu.

Među njima je i portparolka ruskog Ministarstva spoljih poslova Marija Zaharova, koja je na svom kanalu na Telegramu izrazila čuđenje.

- Supruge šefova Francuske i Nemačke prasnule su u smeh dok su bile u poseti spomeniku Holokaustu u Berlinu. Čini se da je postala tradicija da se nemačko rukovodstvo smeje reči "genocid". Upravo je to uradio Olaf Šolc kada mu je postavljeno pitanje o istrebljivanju stanovnika Donbasa pod komandom kijevskog režima - napisala je Zaharova.

Francuski predsednik Emanuel Makron položio je venac na mestu spomen-obeležja za šest miliona Jevreja koji su stradali od ruku nacista tokom Drugog svetskog rata zajedno sa svojom suprugom, kao i nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom i njegovom partnerkom Elke Budenbender. 

 

 

Dok su hodali kroz betonske blokove koji čine spomenik, Brižit i Elke su fotografisane dok su se držale za ruke i u jednom trenutku se smejale.

Poseta spomen-obeležju organizovana je u okviru državne posete Makrona Nemačkoj, što je prva predsednička poseta francuskog lidera u 24 godine.

Spomenik se nalazi nedaleko od Brandenburške kapije u nemačkoj prestonici. Makron i Štajnmajer su naizmenično polagali vence umotane u boje svojih država.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam