Makron je od Brižit mlađi 24 godine, a ona se u njega zaljubila dok je još išao u školu: Sve o kontroverznom braku francuskog lidera

11.03.2024

09:14

1

Autor: N.P.

Iako je njihova veza izazvala veliki skandal u Amjenu, oni su ostali zajedno

Makron je od Brižit mlađi 24 godine, a ona se u njega zaljubila dok je još išao u školu: Sve o kontroverznom braku francuskog lidera
Brižit i Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron nije više mogao da ignoriše tvrdnje da je njegova supruga Brižit muškarac, pa je nedavno, prilikom obeležavanja Dana žena, istakao da to nije istina.

To je bio prvi put da se oglasio povodom glasina koje su pokrenule dve žene, vidovnjakinja i samoproklamovana frilens novinarka, koje su na kraju novčano kažnjene za klevetu.

Međutim, nema potrebe pribegavati bombastičnim teorijama zavere jer Emanuel (47) i Brižit (70) imaju prilično nekonvencionalan brak, pošto je ona starija od njega 24 godine, tako da se o njihovoj vezi već dovoljno priča i bez toga.

Kako je počela veza Emanuela i Brižit?

Upoznali su se u školi u Amjenu kada je francuski lider imao svega 15 godina, a Brižit, tada 40-godišnjakinja, predavala glumu.

AP Photo/Aurelien Morissard
 

Zajedno su radili na komadu "Umetnost komedije", italijanskog pisca Eduarda de Filipa, svakog petka uveče posle škole.

Kada je posle nekoliko meseci priprema predstava konačno izvedena, mladi Makron se poklonio publici i nastavnicu poljubio u obraz dok se ona smešila.

Tada su već počele da kolaju priče da se nešto događa između njih dvoje.

Makrona, sina lokalnih uglednih doktora, nastavnici su voleli zbog njegove posvećenosti i inteligencije.

Brižit je u to vreme bila udata za bankara Andre-Luija Ozijera, sa kojim je dobila sina i dve ćerke.

Emanuel i Brižit su radili na pozorišnom komadu do kasno u noć. Niko nije živeo daleko od škole tako da to nije bilo ništa neobično.

- Svakog petka sam išao da pišem komad sa njom po nekoliko sati. Pričali smo o svemu. A onda sam otkrio da smo oduvek znali jedno drugo - otkrio je svojevremeno Makron.

Brižitina najstarija ćerka Lorens je išla sa Makronom u razred, a njena majka je bila oduševljenja njegovom "izvanrednom inteligencijom". Smatrala je da je veoma nadaren, toliko da se osećala kao da "radi sa Mocartom".

Tračevi su počeli da se šire nakon što je posle predstave održana zabava, a jedan Makronov vršnjak je video da je par "imao nežan trenutak".

Njihova romansa je procvetala i to je, očekivano, prouzrokovalo skandal u provinciji. Makronovi roditelji su ga poslali u Pariz da pohađa drugu školu, ali on nikada nije odustao od svoje nastavnice.

Brižit je smatrala da će se Makron u Parizu sigurno zaljubiti u nekoga svojih godina, ali se to nije dogodilo.

Inače, Makron je samo tri godine mlađi od Brižitinog sina.

Profimedia
Brižit i Emanuel Makron tokom predsedničkih izbora 2017.

"Ja i moje bore i on tako mlad"

Makron se oženio s Brižit 2007, kada je imao 29 godina, a njenoj deci je poručio: "Hvala što ste nas prihvatili, mi baš nismo normalan par."

Skoro 10 godina kasnije, njihova priča je upala u žižu svetske javnosti kada je Makron slavio pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj. Tada je zahvalio svojoj ženi: "Uvek si tu, i što je najvažnije, bez tebe to ne bih bio ja."

Makron je 2022. uspeo da osigura i drugi predsednički mandat, a Brižit je ponovo stajala pored svog supruga, pružajući mu podršku.

- Postoje trenuci u životu kada morate da napravite ključne izbore. A za mene je to bio on. Tako da, šta se o tome pričalo već 20 godina, sada je beznačajno. Naravno, mi doručkujemo zajedno - ja sa mojim borama, a on u svojoj mladosti, ali to je tako. Da nisam napravila taj izbor, ne bih živela, mnogo bih propustila. Bila sam veoma srećna sa svojom decom, ali sam istovremeno osećala da moram da proživim tu ljubav da bih, kao što je Prever govorio, bila u potpunosti srećna - opisala je Brižit za "Elle France" njihovu razliku u godinama.

AP Photo/Thibault Camus
Makronovi u društvu kralja Čarlsa i njegove supruge Kamile

Iako su u braku već 17 godina, Brižit je rekla da je muž i dalje iznenađuje i opčinjava njegovim izuzetnim pamćenjem i inteligencijom.

- Imala sam mnogo briljantnih đaka, ali niko nije imao njegove sposobnosti. Uvek sam mu se divila - dodala je.

Par uživa u mirnom životu u Jelisejskoj palati kada se predsednik vrati kući u 22 sata nakon brojnih obaveza. Brižit potom sprema večeru, a onda i doručak.

Dok se predsednik Francuske fokusira na politička pitanja, prva dama se bavi humanitarnim radom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike