Snimljen moćni kineski dron! Pratili ga japanski avioni, tvrde da je narušio vazdušni prostor (VIDEO)

28.05.2024

16:19

0

Malo toga je poznato o letelici koju su prvi put uočili japanski borci

Snimljen moćni kineski dron! Pratili ga japanski avioni, tvrde da je narušio vazdušni prostor (VIDEO)
Copyright Profimedia

Avioni Japanskih vazdušnih samoodbrambenih snaga presreli su u ponedeljak kineski dron WingLoong 10 (WL-10) iznad Istočnog kineskog mora.

Prema saopštenju Zajedničkog štaba japanskih kopnenih, pomorskih i vazdušnih snaga samoodbrane, ovo je bio prvi put da su ovaj tip drona pratili su japanski borci.

Kineska bespilotna letelica presrenuta je dok je išla u pravcu vazduhoplovne baze Kadena, a mornarica i vazduhoplovstvo tvrde da je narušila vazdušni prostor Japana.

WingLoong 10 je bespilotna letelica za velike daljine ili HALE (High Altitude Long Endurance) - dron sa karakteristikama za izbegavanje radara za koji se kaže da ima raspon krila od oko 20 metara, dužinu od oko 9 metara i visinu od približno 4 metra. Njegova maksimalna poletna težina je oko 3.200 kilograma.

Što se tiče performansi, veruje se da WL-10 može da radi na visinama do 14.930 metara sa izdržljivošću od 20 sati pri brzini krstarenja od 330 čvorova.

Glavna misija porodice bespilotnih letelica na mlazni pogon WingLoong 10 jeste da služi kao platforma za elektronsko ratovanje.

U svakom slučaju, VL-10 je navodno nedavno ušao u službu u Narodnooslobodilačkoj vojsci (PLA).

Kineski istraživač i stručnjak za vojnu avijaciju Andreas Rupreht kaže da je tip u službi 16. specijalizovane divizije, 48. vazduhoplovnog puka, najverovatnije u Šangljaou, a Fošan se verovatno koristi kao prednja operativna baza.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike