Da li je ovo budućnost ratovanja? Roboti-psi prikazani na vojnim vežbama Kine i Kambodže (VIDEO)

27.05.2024

23:01

0

Tokom zajedničke vežbe "Zlatni zmaj 2024", kineske snage rasporedile su novi tip psa robota

Da li je ovo budućnost ratovanja? Roboti-psi prikazani na vojnim vežbama Kine i Kambodže (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/CCTV

Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) koristila je robote pse tokom zajedničke vojne vežbe Kine i Kambodže, što, kažu analitičari, ukazuje na tehničku sofisticiranost opreme koja može uveliko da poboljša borbenu efikasnost i smanji ljudske žrtve.

Tokom zajedničke vežbe "Zlatni zmaj 2024", kineske snage rasporedile su novi tip psa robota koji teži 15 kilograma i opremljen je 4D super-širokougaonim senzorskim sistemom, prenela je Kineska centralna televizija (CCTV).

Sa baterijom i sistemom napajanja koji omogućava rad od dva do četiri sata, robot pas može da ide napred, nazad, skače, čuči, ali i samostalno da organizuje rute kretanja kako bi izbegao prepreke i brzo približi se svom cilju.

U simuliranoj urbanoj zoni, kineske trupe su upravljale robotom daljinskim upravljačem i poslale ga da izvrši izviđanje na ulicama i da šalje podatke o preprekama na putu.

-Može da zameni naše (ljudske) saborce, da vrši izviđanje i napade. Postao je novi član u našim urbanim operacijama, rekao je Čen Vej, pripadnik kineskih snaga koje učestvuju u vežbama.

Vežbe pokazuju da je PLA intenzivno testirala više vrsta robotskih pasa u smislu tehnologije i taktike, rekao je za "Global tajms" kineski vojni stručnjak koji je tražio da ostane anoniman.

Obično se nova oprema ne unosi u zajedničku vežbu sa drugom zemljom, tako da su ovi psi roboti sigurno dostigli određeni nivo tehničke zrelosti, rekao je stručnjak.

Sposobni da prate trupe u zadacima visokog rizika, psi roboti mogu uveliko da poboljšaju borbenu efikasnost i smanje ljudske žrtve, rekao je stručnjak.

Pored robotskih pasa, više vrsta inteligentne opreme, uključujući dronove dizajnirane za oružano izviđanje i transportne zadatke, integrisano je u ključne delove vežbi, što je efektivno poboljšalo sveobuhvatne borbene sposobnosti PLA, preneo je CCTV.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike