Do sada ništa nije moglo da ih natera: Italijani pohrlili da se vakcinišu, jedna stvar je bila presudna

24.07.2021

12:50 >> 12:53

0

U nekim oblastima zabeleženo je povećanje broja vakcinisanih od čak 6.000 procenata

Do sada ništa nije moglo da ih natera: Italijani pohrlili da se vakcinišu, jedna stvar je bila presudna
Copyright Tanjug/AP Photo/Nicolas Garriga

Građani Italije počeli su masovno da se vakcinišu nakon saopštenja premijera. Naime, Mario Dragi objavio je da 5. avgusta na snagu stupa obaveza posedovanja potvrde o vakcinaciji, takozvanih “zelenih pasoša”, da bi se pristupilo nekim mestima i događajima.

Mediji nagli porast broja vakcinisanih objašnjavaju posledicom “efekta Mario Dragi”, koji je uticao da se broj prijavljenih za vakcinaciju udvostručio u roku od nekoliko sati u više italijanskih regiona.

Pročitajte još

Vladin komesar za vanredne situacije, general Frančesko Filjuolo, kaže da se skok broja prijavljenih za vakcinaciju danas kretao od 15 do 200 odsto, u zavisnosti od regiona.

U regionu Frulanija-Juliska krajina registrovano je povećanje od čak 6.000 procenata.

Mario Dragi; Tanjug/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

Italijanski mediji navode da se prvom dozom vakcine vakcinisao i lider desničarske stranke Mateo Salvini, iako je prethodnih meseci agitovao protiv obavezne imunizacije.

Liderka druge po važnosti desničarske stranke “Frateli d’Italija” (Braća Italije) Ðorđa Meloni, još se nije vakcinisala, ali je pozvala svoje pristalice da to učine.

U Italiji je, prema zvaničnim podacima, koji se svakodnevno ažuriraju i koji se nalaze na zvaničnoj veb-stranici vlade, do sada vakcinisano više od 50 odsto građana, od 62 miliona stanovnika Italije.

Profimedia

Prema rečima Frančeska Filjuola, zabrinjava činjenica da je više od 4 miliona onih koji su starosti oko 50 godina još uvek nevakcinisano.

Pročitajte još

Prema saopštenju vladinog tehničko-naučnog komiteta, među zaraženima preovladava infekcija delta sojem virusa, a najveći broj inficiranih su mladi, što epidemiolog Ðani Reza objašnjava činjenicom “da su stariji vakcinisani, a da virus napada one koji nemaju antitela za odbranu”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike