Liban dobio novog premijera: Milijarder za spas od gladi, dobio podršku Hezbolaha

26.07.2021

19:57 >> 23:39

0

Autor: N. A.

Mikati je dobio saglasnost 72 poslanika, dok je bivši ambasador Libana Navaf Salam dobio je samo jedan glas

Liban dobio novog premijera: Milijarder za spas od gladi, dobio podršku Hezbolaha
Profimedia

Libanski predsednik Mišel Aun odlučio je danas da imenuje milijardera Nadžiba Mikatija za novog kandidata za premijera Libana posle obavezujućih parlamentarnih konsultacija sa strankama.

Mikati je dobio saglasnost 72 poslanika, dok je bivši ambasador Libana Navaf Salam dobio je samo jedan glas. Četrdeset dva poslanika bila su uzdržana, a trojica nisu uopšte glasala.

Pročitajte još:

Mikati inače nije novo lice na političkoj sceni Libana. On je čak u dva navrata bio premijer zemlje 2005. i to prelazne vlade i tri godine od 2011. Ovo će biti njegov treći put da seda u stolicu premijera.

Kako je saopšti njegov glavni cilj biće spasavanje zemlje od ekonomske katastrofe najtežu u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine, a interesantno je da je za njegov izbor glasao i Hezbolah neformalna vlast u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Pročitajte još:

Mikati potiče iz severnog lučkog grada Tripolija, a pred sobom imaće težak zadatak jer polovina stanovništva ove zemlje živi ispod granice siromaštva, a lokalna valuta strmoglavo gubi vrednost. Zemlja je skoro godinu dana bez vlade i bori se da reformiše svoju ekonomiju kako bi dobila međunarodnu pomoć.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti