Lažni vidovnjak prevario više od milion Amerikanaca: Uzeo im 175 miliona dolara, dobio 10 godina zatvora

17.04.2024

13:47

0

Porota je Ranera proglasila krivim za niz optužbi

Lažni vidovnjak prevario više od milion Amerikanaca: Uzeo im 175 miliona dolara, dobio 10 godina zatvora
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kanadski prevarant, 57-godišnji Patris Raner, osuđen je na 10 godina zatvora zbog prevare u kojoj je prikupio 175 miliona dolara od 1,3 miliona Amerikanaca tvrdeći da je vidovnjak.

Raner je tokom 20 godina varao ljude obećavajući im bogatstvo i sreću ako mu pošalju novac poštom.

Porota je Ranera proglasila krivim za niz optužbi. Inspektor Kris Nilsen rekao je da je "kraj ekstravagantnom načinu života" koji je Raner vodio na štetu starijih i ranjivih Amerikancima. Kazna od 10 godina zatvora smatra se primerenom, prema BBC-u.

Prema sudskoj presudi, Raner je upravljao ovom prevarom preko svojih saradnika. Šema je bila da milioni ljudi dobiju pisma od Ranera i njegovih saradnika, uveravajući ih da su poslata od "poznatih vidovnjaka" Marije Duval i Patrika Gerina.

Starijim i ranjivim Amerikancima obećavao se život pun blagostanja u zamenu za novac za "astralno-vidovnjačku prognozu". Nakon prve uplate žrtve su bombardovane dodatnim zahtevima i pismima.

 

 

Svake nedelje su slate hiljade identičnih pisama. Američko Ministarstvo pravde izjavilo je da je Raner koristio lažne kompanije u Kanadi i Hongkongu da bi sakrio svoje aktivnosti. Živeo je u raznim zemljama poput Francuske, Kostarike, Španije i Holandije.

Negirao je krivicu rekavši u intervjuu za Walrus Magazine prošle godine da, iako to možda nije moralno, nije nužno i prevara. U intervjuu iz pritvora u Njujorku hvalio se svojim spisateljskim sposobnostima.

Na kraju je osuđen zbog zavere za počinjenje prevare poštom i elektronskim putem, osam tačaka optužnice za prevaru poštom, četiri tačke za elektroničku prevaru i zbog zavere za pranje novca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike