Poplave u Rusiji! Evakuacija Orenburga, Ural prešao kritičnu granicu (VIDEO)

09.04.2024

21:43

0

Deset okruga i seoskih naselja Orenbruga proglašeni su zonom u kojoj vreba opasnost od poplava, saopštila je gradska uprava

Poplave u Rusiji! Evakuacija Orenburga, Ural prešao kritičnu granicu (VIDEO)
Copyright AP Photo

Guverner Orenburške oblasti Denis Pasler pozvao je sve stanovnika Orenburga da se evakuišu iz poplavljenih područja, zbog naglog porasta nivoa reke Ural

Deset okruga i seoskih naselja Orenbruga proglašeni su zonom u kojoj vreba opasnost od poplava, saopštila je gradska uprava na svom Telegram kanalu.

Kako se navodi, u pomenutoj zoni nalaze se okruzi Forštat, sela Kuznečnji, Sicovka, Pristancionji, Zarečnji, Podmajačnji, Solnečnji, Ovčinji gorodok i zaselak Kujbiševa.

Ranije su vlasti Orenburške oblasti saopštile da je pripremljeno 495 centara za privremeni smeštaj za više od 82 hiljade ljudi.

"U Orenburškoj oblasti je pripremljeno ukupno 495 centara za privremeni smeštaj za više od 82 hiljade ljudi. Iz poplavljenih domaćinstava i privatnih parcela evakuisano je 6.934 ljudi, uključujući 1.534 dece. Od toga je 1.591 osoba u centrima za privremeni smeštaj, uključujući 266 dece", navodi se u saopštenju regionalne vlade na Telegram kanalu.

Guverner obe oblasti Denis Pasler pozvao je sve stanovnika Orenburga da se evakuišu iz poplavljenih područja, zbog naglog porasta nivoa reke Ural.

 

 

"Nivo vode u reci Ural u Orenburgu je premašio opasan nivo i iznosi 931 cm, apelujem na vas da budete oprezni i da se brzo evakuišete iz poplavljenih područja", napisao je Pasler na svom Telegram kanalu.

Regioni južnog Urala su se ove godine suočili sa rekordnim poplavama. Najteža situacija je u Orenburškoj oblasti. U petak, 5. aprila, pukla je brana koja je štitila Orsk od reke Ural. Vlasti su izvršile masovnu evakuaciju stanovnika iz Starog grada. Poplavljeno je 6.995 stambenih objekata sa okućnicama. Iz poplavljenih kuća evakuisane su 2.493 osobe, među kojima 797 dece.

 

 

U regionu je uvedeno vanredno stanje federalnih razmera. Regionalna vlada procenjuje štetu od poplava na 21 milijardu rubalja.

Vanredno stanje je takođe na snazi u Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti. Nivo vode u reci Tobol, prema prognozama Roshidrometa, preći će 11 metara. U pojedinim opštinama počela je preventivna evakuacija stanovništva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike