Denga groznica hara Južnom i Severnom Amerikom: Samo u ovom mesecu preminulo više od 1.000 ljudi!

28.03.2024

20:52

0

Simptomi denge uključuju visoku temperaturu, glavobolje, povraćanje, osip na koži, kao i bolove u mišićima i zglobovima

Denga groznica hara Južnom i Severnom Amerikom: Samo u ovom mesecu preminulo više od 1.000 ljudi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Broj slučajeva denga groznice u Severnoj i Južnoj Americi je u prva tri meseca ove godine tri puta veći od broja infekcija prijavljenih u istom periodu prošle godine, saopštila je danas Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO).

Brazil, Argentina i Paragvaj su zemlje trenutno najviše pogođene tom smrtonosnom virusnom bolešću koju prenose komarci.

Zaprašivanje komaraca/Foto:Pixabay
 

Zvaničnici PAHO-a su na konferenciji za štampu ocenili da je ovo, što se tiče denga groznice, verovatno dosad najgora zabeležena sezona na američkom kontinentu.

PAHO, koji je deo organizacije Ujedinjenih nacija, potvrdio je oko 3,5 miliona slučajeva denga groznice i više od 1.000 smrtnih slučajeva tokom marta, od Kanade na severu, do krajnjeg juga Čilea, uključujući Karibe.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti SAD, oko četiri milijarde ljudi, ili oko polovine svetske populacije, živi u oblastima sa rizikom od zaraze denga groznicom. Simptomi denge uključuju visoku temperaturu, glavobolje, povraćanje, osip na koži, kao i bolove u mišićima i zglobovima.

U nekim slučajevima može izazvati težu hemoragijsku groznicu, sa krvarenjem, i može dovesti do smrti. Većina slučajeva denga groznice u Južnoj Americi obično se beleži između februara i maja, što su kasni letnji meseci na južnoj hemisferi planete Zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike