Tramp iskritikovao Izrael zbog višemesečne brutalnosti u Gazi: To se ne radi, morate da okončate rat

27.03.2024

13:59

0

Bivši lider SAD upozorio je jevrejsku državu da gubi međunarodnu podršku

Tramp iskritikovao Izrael zbog višemesečne brutalnosti u Gazi: To se ne radi, morate da okončate rat
Donald Tramp - Copyright Shannon Stapleton/Pool Photo via AP, File

Bivši američki predsednik Donald Tramp upozorio je da Izrael "gubi dosta podrške" i da mora da završi rat u Gazi pre nego što mu reputacija još više opadne.

U intervjuu sa Izraelom Hajomom koji je delimično objavljen u ponedeljak Tramp je rekao da bi postupio "prilično na isti način" da su SAD napadnute kao što je Izrael bio napadnut u oktobru.

- Samo budala to ne bi uradila - dodao je Tramp, nazivajući izraelsko uništavanje civilnih domova u Gazi "veoma velikom greškom“.

- To je veoma loša slika za svet. Svet ovo gleda svake noći, gleda kako se zgrade obrušavaju na ljude - nastavio je Tramp.

- Uradite ono što morate, ali to se ne radi. I mislim da je to jedan od razloga zbog kojih je došlo do toliko kritika. I mislim da je Izrael želeo da pokaže da je teško, ali ponekad ne bi trebalo to da radiš - rekao je on za izraelski medij.

Tramp je bio blizak saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua tokom svog mandata u Beloj kući i opisao je sebe kao "najproizraelskog predsednika SAD u istoriji“. Uveo je sankcije Iranu na Netanjahuov zahtev, premestio američku ambasadu u Izraelu u Zapadni Jerusalim i posredovao je u Abrahamovom sporazumu, kojim je Izrael normalizovao odnose sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Marokom i Sudanom.

AP Photo/Chris Carlson
Donald Tramp

Međutim, ovaj odnos se pogoršao nakon što je Netanjahu čestitao američkom predsedniku Džou Bajdenu na izbornoj pobedi nad Trampom 2020. Govoreći za Foks njuz u oktobru Tramp je tvrdio da Netanjahu "nije bio spreman“ za napad Hamasa. Na predizbornom događaju kasnije tog dana Tramp je izjavio da Netanjahu treba da "popravi" svoj obaveštajni aparat.

Pošto se rat u Gazi približava šestom mesecu, bivši lider SAD pozvao je Netanjahua da ga brzo okonča jer se "gubi velika podrška“ na međunarodnom planu.

- Morate da završite svoj rat. Morate to da uradite. I siguran sam da ćete to učiniti. I moramo da dođemo do mira, ne možemo da dopustimo da se ovo dešava - zaključio je Tramp.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
Benjamin Netanjahu

Netahjahu je obećao da će nastaviti borbu dok Izrael ne postigne "potpunu pobedu nad Hamasom" i obećao je invaziju na grad Rafu, trenutno dom za više od milion raseljenih civila iz Gaze, uprkos molbama Bele kuće da to ne čini. Izraelski lider je u ponedeljak otkazao posetu Vašingtonu izraelske delegacije radi razgovora o planiranoj operaciji u Rafi nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid vatre.

Rezolucija je usvojena zahvaljujući tome što su se SAD uzdržale od glasanja. S obzirom na tipično bezuslovnu podršku Vašingtona Izraelu u UN, uzdržavanje SAD stručnjaci su videli kao istorijski prikaz nezadovoljstva Netanjahuovim ponašanjem u Gazi.

Izrael je objavio rat Hamasu 7. oktobra, nakon što su militanti izveli prekogranični napad, ubivši više od 1.200 ljudi i uzevši najmanje 250 talaca. Izraelske snage su ubile više od 32.000 Palestinaca od tada, prema zdravstvenim vlastima enklave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike