Razrađen sistem za pranje novca: Par u bašti zakopao 15 miliona evra, a onda su otkrili da su oprali 10 puta više!

24.03.2024

22:10

0

U vreme događaja, istražitelji su došli do saznanja da je paru pomagao 51-godišnji muškarac iz Vićence koji je novac prenosio iz Italije u inostranstvo vešto izbegavajući da plati porez

Razrađen sistem za pranje novca: Par u bašti zakopao 15 miliona evra, a onda su otkrili da su oprali 10 puta više!
Bračni par iz Italije - Copyright Facebook_Silvia Fornari

Đulijano Rosini i Silvija Fornari optuženi su da su zakopali 15 miliona evra u bašti u Gusagu u Breši, a prema novoj istrazi, oni se sumnjiče da je njihova organizacija oprala čak 110 milona evra u Italiji, ali i preko njenih granica.

Pored njih dvoje, još tri osobe su pod istragom, a u toku ove nedelje izvršen je pretres 18 nekretnina uključujući stanove i firme.

Zaplenjeno je 1,5 miliona evra u gotovini, luksuznim satovima i zlatnim polugama. Takođe, preduzete su mere predostrožnosti u Vićenci, Veroni i Breši i trenutno se osam ljudi nalazi u zatvoru, dok je petoro u kućnom pritvoru.

Istrage, kojim koordinira tužilaštvo u Vićenci, započete su 2021. godine.

Razrađen plan i pomagači

U vreme događaja, istražitelji su došli do saznanja da je paru pomagao 51-godišnji muškarac iz Vićence koji je novac prenosio iz Italije u inostranstvo vešto izbegavajući da plati porez.

Uz pomoć prisluškivanja i bankovne istrage je otkriveno da je muškaracsarađivao sa bračnim parom koji su na raspolaganju imali još 11 saučesnika.

Jedna osoba je bila "glava operacije" koja je omogućila isporuku gotovine u Padovu, Pratu, Mantovi, Milanu, Kjetiju i Rimu, ali i u Sloveniju i Nemačku. On je bio zadužen za komunikaciju sa Đulijanom i Silvijom, kao i sa 51-godišnjakom.

Oni su komunicirali preko šifrovanih ćaskanja na Telegramu, Signalu i sličnim aplikacijama, a istražitelji su uspeli da dođu do prepiski.

Profimedia
 

 

U dopisivanju su jasno spomenute metode kojim će se novac transportovati, kao i tablice i fotografije automobila kojim će novac biti prevezen na lokaciju.

Na lokaciji je bila osoba koja je preuzimala novac i morala da pokaže serijski broj novčanica sa identifikacionim kodovima kako bi preuzela pošiljku.

Nakon što se odredi kada se kreće sa transporotom, organizatori bi pronašli još dva ili više iznajmljenih automobila čija bi uloga bila da izvrše proveru trase i obaveste glavni automobil u kojem je novac da li postoji neka kontrola na putu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike