Potpuni haos na američkoj granici! Stotine migranata srušilo barijeru i probilo zid garde Teksasa (VIDEO)

22.03.2024

13:10

0

Incident se dogodio na graničnom prelazu u El Pasu

Potpuni haos na američkoj granici! Stotine migranata srušilo barijeru i probilo zid garde Teksasa (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/JennieSTaer

Grupa migranata srušila je žičanu barijeru i probila živi zid koji su napravile trupe Nacionalne garde Teksasa dok je pokušavala da uđe u SAD iz Meksika.

Do sukoba je došlo usred pojačane debate o bezbednosti granica, a republikanci su optužili predsednika Džoa Bajdena za zanemarivanje problema.

U snimku incidenta objavljenom na društvenim mrežama u četvrtak vidi se kako migranti vuku deo barijere i razbijaju grupu od pet pripadnika nacionalne garde koji pokušavaju da ih zaustave.

Mnogi od muškaraca podižu ruke, signalizirajući vojnicima da ne pucaju na njih, ali nekoliko sekundi kasnije migranti se probijaju, sklanjajući malobrojnije vojnike s puta i bežeći do granične kapije.

Njujork post, koji je imao izveštača na mestu događaja, saopštio je da se incident dogodio na graničnom prelazu u El Pasu u Teksasu.

Oko 600 migranata okupilo se na strani Meksika kada je otkinut deo granične barijere. Nakon što su odjurili do granične kapije, muškarci su vikali na trupe na drugoj strani. Neidentifikovani izvor rekao je novinama da je grupa na kraju vraćena na meksičku stranu granice.

 

 

Nacionalna garda Teksasa raspoređena je u okviru akcije guvernera Grega Abota vredne 12 milijardi dolara „Operacija Usamljena zvezda“ kako bi se zaustavio priliv migranata koji ilegalno ulaze u državu. Bajdenova administracija podnela je tužbe protiv Teksasa, zabranjujući državi da postavlja barijere i sprečava ulazak migranata.

Savezna vlada obično ima jurisdikciju nad graničnom bezbednošću, ali Abot se pozvao na ustavno pravo države na samoodbranu, tvrdeći da je Bajdenovo zanemarivanje izazvalo invaziju migranata.

Ranije ove nedelje savezni sud privremeno je pauzirao primenu novog zakona Teksasa koji bi omogućio državnim vlastima da hapse i deportuju ilegalne migrante.

Porast ilegalne imigracije uticao je na Bajdenov rejting dok se bori za reizbor kasnije ove godine. Scene poput probijanja granice u četvrtak mogle bi da potkopaju njegove pokušaje da ubedi birače da su republikanci krivi za rekordne prilive ilegalnih migranata, droge i osumnjičenih terorista.

- Današnji napad nam je pokazao da je to nasilna invazija. Prava priroda je bila skrivena dok je režim ostavljao granicu otvorenom. Sada? Ne može biti poricanja - rekao je konzervativni komentator Majk Černovič u objavi na Iksu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike