Otac tinejdžera osuđenog za ubistva proglašen krivim za ubistvo iz nehata

15.03.2024

09:42

0

Imao je 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja

Otac tinejdžera osuđenog za ubistva proglašen krivim za ubistvo iz nehata
Ilustracija - Copyright AP Photo/Julio Cortez

Džejms Krambli, otac tinejdžera Itana Kramblija, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog masovnog ubistva koje je počinio u školi u blizini Detroita, u američkoj državi Mičigen 2021. godine, proglašen je krivim za ubistvo iz nehata.

Time je i otac tinejdžera, nakon majke Dženifer Krambli, osuđen po optužnici u kojoj se navodi da nije oružje držao na osiguranom mestu i nije reagovao na znake mentalnih poteškoća svoga sina, objavio je Glas Amerike. Itan Krambli, koji je imao 15 godina kada je 30. novembra 2021. godine otvorio vatru iz poluatomatskog pištolja, ubio je četiri učenika, a još dvoje ranio, kao i jednog nastavnika.

Tužioci su u optužnici istakli da je tinejžer imao pristup pištolju kalibra devet milimetara koji mu je otac kupio četiri dana pre nego što je počinio ubistva. Itan Krambli napisao je na listu zadatka iz matematike, uz crtež pištolja i ranjenog čoveka: Misli neće da se zaustave. Pomozite mi. Moj život je beskoristan.

Tanjug/Oakland County Sheriff's Office via AP
 

Njegovi roditelji, koji su pozvani na razgovor kod školskog savetnika povodom crteža i zapisa, nisu ga nakon toga odveli kući iz škole. Školski savetnik Šon Hopkins savetovao je roditelje da u naredna dva dana potraže pomoć za dečaka jer je smatrao da on ima samoubilačke namere. Itan je rekao savetniku da je je tužan zbog bakine smrti, kao i zbog toga što je uginuo kućni ljubimac, ali i zbog toga što mu se odselio prijatelj. Rekao je da je crtež skica video igrice i da ne planira da počini nasilje.

Tanjug/Oakland County Sheriff's Office via AP
 

Nisu pomenuli oružje

Prema sudskim zapisima, nijedan od roditelja zvaničnicima škole nije pomenuo nedavno kupljeno oružje. Džejms i Dženifer Krambli su prvi roditelji u SAD koji su osuđeni zbog oružanog nasilja svoga deteta u školi. Nijma se sudilo u odvojenim postupcima, a Dženifer je u februaru osuđena za ubistvo iz nehata. Itan, sada sedamnaestogodišnjak, služi doživotnu robiju zbog ubistva, bez prava na pomilovanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike