Raketa "Space One" eksplodirala nakon poletanja (VIDEO)

13.03.2024

08:05

0

Došlo je do greške pri lansiranju iz svemirske luke Kii u Kušimotu

Raketa "Space One" eksplodirala nakon poletanja (VIDEO)
Copyright Printscreen/ Twitter, @BNONews

Raketa sa satelitom kompanije "Space One" eksplodirala je danas ubrzo nakon poletanja sa kosmodroma u zapadnom Japanu.

Na raketi Kairos, dugoj 18 metara, došlo je do greške pri lansiranju iz svemirske luke Kii u Kušimotu, u prefekturi Vakajam, prvom komercijalnom mestu za lansiranje u Japanu.

Nedugo zatim, saopšteno je da su sprovedene "mere za prekid leta“, javlja Kjodo. Na lice mesta upućeni su lokalni vatrogasci, a policija je saopštila da za sada nema izveštaja o žrtvama. Raketa je eksplodirala u vazduhu oko pet sekundi nakon poletanja, pošto su fragmenti za koje se veruje da su iz projektila pronađeni razbacani po tom području, a prizor je bio prekriven belim dimom.

Prema preliminarnim izveštajima, vladin satelit koji je bio na raketi uništen je u eksploziji. Na mestu za posmatranje, koje se nalazi otprilike dva kilometra jugozapadno od svemirske luke Kii, među okupljenima je nakon eksplozije izbila panika, a pojedini su vikali i plakali. Kompanija Space One, osnovan 2018. godine, nastoji da komercijalizuje svemirske usluge tako što će smanjiti troškove i ponuditi lansiranje raketa na visokoj frekvenciji.

Cilj kompanije je da pošalje u svemir 30 raketa godišnje do 2030-ih. Kompanija teži kratkim rokovima za lansiranje manje od godinu dana nakon sklapanja ugovora sa kupcima. Japanski Space One su osnovale korporacije Canon Electronics Inc., IHI Aerospace Co., Shimizu Corp. i Razvojna banka Japana u vlasništvu vlade.

Planovi za lansiranje prve rakete, koje je prvobitno trebalo da bude najkasnije do kraja marta 2022. godine, odlagani su četiri puta zbog pandemije i grešaka u logistici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike