Opšti haos u jednom delu Evrope: Palo metar i po snega, prete lavine!

12.03.2024

19:08

0

U nižim predelima pale su veoma obilne kiše

Opšti haos u jednom delu Evrope: Palo metar i po snega, prete lavine!
Sneg u Pakistanu - Copyright Profimedia

Prethodne sedmice područje Alpa u više navrata bilo je na udaru veoma obilnih padavina, uglavnom zbog uticaja ciklona sa zapada Evrope i sa centralnog Mediterana, odnosno iz Đenovskog zaliva.

Poslednji talas padavina zabeležen je tokom vikenda. Veći deo Italije pogodile su veoma jake kiše i grmljavinske oluje, pri čemu je bilo poplava i bujica. Vrlo obilnih padavina bilo je i na severu Italije, pa je u podnožju Alpa palo i do 150 milimetara kiše, uz pojavu poplava i bujica.

Istovremeno, u višim predelima Alpa na severu Italije pao je veoma obilni sneg. Snežna granica nalazila se iznad 1000 metara nadmorske visine. Iznad 1500 metara nadmorske visine toko vikenda je lokalno palo i do metar i po snega, pri čemu su mnogi predeli bukvalno zatrpani snegom. Putevi su zavejani.

Postoji opasnost i od lavina, a naročito zbog toga što je ranije već bilo obilnog snega, pri čemu je palo pola metra snega i pri čemu je već bilo jačih lavina.

AP Photo/Andy Barron
 

Inače, najobilniji sneg pao je na južnim padinama Alpa, s obzirom na to da su preovladava snažna južna strujanja i da je obilnim padavinama doprinela i orografija.

Sneg je ponegde bio praćen čak i grmljavinom.

Južno strujanje donelo je i velike količine peska iz Sahare, pa je na pojedinim lokacijama padao i sneg sa česticama pustinjskog peska, zbog čega je on bio prljav i obojen.

Nakon Alpa i centralnog Mediterana, talas veoma obilne kiše i snažnih pljuskova sa grmljavinom zahvatio je i oblast Jadrana i Dinarida.

AP Photo/Matt Rourke
 

Početak sedmice doneo je stabilizaciju vremena u oblasti Alpa, a narednih dana očekuje se i osetnije otopljenje, ali i ogromnu opasnost od potencijalnih lavina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike