Pašinjan: Spoljne sile su naterale Azerbejdžan da prošle godine izvede etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu

12.03.2024

15:38

0

Političar tvrdi da je cilj bio da etnički Jermeni napuste region i presele se u Jermeniju

Pašinjan: Spoljne sile su naterale Azerbejdžan da prošle godine izvede etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu
Nikol Pašinjan - Copyright Vyacheslav Viktorov, Roscongress Foundation via AP

Spoljne sile su naterale Azerbejdžan da u septembru 2023. godine izvrši etničko čišćenje u Nagorno-Karabahu, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Pašinjan tvrdi da je cilj bio da etnički Jermeni napuste region i presele se u Jermeniju kako bi promenili vlast u toj zemlji.

- U ovom trenutku nisam siguran da radim pravu stvar, ali reći ću da su neke spoljne sile gurale Azerbejdžan da sprovede etničko čišćenje kako bi se Jermeni iz Nagorno-Karabaha naterali da odu u Jermeniju. Zašto je to učinjeno? -  rekao je Pašinjan. 

Prema njegovim rečima, anti-vladine snage u Jermeniji su najavile početak procesa promene vlasti koristeći kriznu situaciju u Nagorno-Karabahu, koja im je pružila resurse za sprovođenje revolucije u Jermeniji. 

- Ova namera je i dalje prisutna - dodao je Pašinjan.

Predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Samvel Šahramanjan potpisao je 28. septembra 2023. godine ukaz o raspuštanju države od 1. januara 2024. godine, a narod je pozvan da razmotri uslove reintegracije u Azerbejdžan koje je ponudio zvanični Baku, ili da ostane u svojim domovima ukoliko to želi.

Jermenska opozicija okrivila je premijera Nikola Pašinjana i njegovu vladu za ono što se dogodilo Jermenima u Nagorno-Karabahu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike