Zbog snimaka sa radara pucaju brakovi: Zbog ovog suludog razloga prestali da šalju fotografije na kućnu adresu!

09.03.2024

22:52

0

Napominje se da se nova mera odnosi i na strane turiste koji su uhvaćeni u prebrzoj vožnji

Zbog snimaka sa radara pucaju brakovi: Zbog ovog suludog razloga prestali da šalju fotografije na kućnu adresu!
Copyright MUP Srbije

Italijansko Ministarstvo saobraćaja saopštilo je danas da ubuduće neće slati fotografije sa kamera za kontrolu brzine zbog zaštite privatnosti, a vozači koji budu uhvaćeni u prekoračenju brzine dobijaće samo novčana obaveštenja na kućne adrese.

Dokazne fotografije sa automatskih kamera za brzinu na kojima se vide i lica, ostaju nadležnima, a koristiće će se samo ako vozač uloži formalni prigovor na kaznu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da se nova mera odnosi i na strane turiste koji su uhvaćeni u prebrzoj vožnji, prenosi ''Korijere dela sera''.

Uredbu je odobrilo nadležno telo za zaštitu podataka zbog velikog broja izveštaja o raskidanju veza, brakova ili poslovnih dogovora nakon što je u poslednjih godina zabeležen veliki broj slučajeva da su vozači dovedeni u neprijatne situacije zato što se na snimcima vide ljudi koji možda ne bi trebalo da budu u vozilu sa njima.

U uredbi se navodi da kamere za kontrolu brzine moraju biti postavljene da bi se garantovala bezbednost i cirkulacija saobraćaja, a ne da bi se skupljao novac za opštinska veća.

Italija ima oko 11.000 kamera za kontrolu brzine - više nego bilo koja druga država članica EU.

Zamenik premijera i ministar saobraćaja Mateo Salvini je u više navrata kritikovao upotrebu automatskih kamera u procesuiranju saobraćajnih prekršaja, tvrdeći da ih opštinska veća koriste da bi ostvarili prihod.

"Moramo spasiti živote prevencijom i kontrolom, ali i spasiti novčanike građana oslobađajući ih od anarhije kamera za kontrolu brzine", poručio je Salvini.

On je istakao da kamere za brzinu treba da ostanu samo u oblastima visokog rizika, odnosno u blizini škola i bolnica.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike