Nova otmica đaka u Nigeriji: Naoružani napadači kidnapovali najmanje 15 učenika!

09.03.2024

19:50

0

Naoružane bande na motociklima otele su u četvrtak iz severnog grada Kuriga blizu 300 đaka

Nova otmica đaka u Nigeriji: Naoružani napadači kidnapovali najmanje 15 učenika!
Copyright Foto: Tanjug/AP

Naoružani ljudi kidnapovali su najmanje 15 učenika iz škole u ​​severozapadnoj nigerijskoj državi Sokoto u napadu rano jutrus, saopštio je vlasnik škole Liman Abubakar Bakuso.

On je naveo da su naoružani napadači nasilno ušli u školske prostorije u selu Gidan Bakuso u Sokotu i počeli da sporadično pucaju, što je izazvalo paniku među učenicima, koji su počeli da beže u zaklon.

- Uspeli su da otmu 15 mojih učenika, najstariji među njima imaju 20 i 15 godina, ali svi ostali imaju manje od 13 godina - rekao je Bakuso i dodao da je kidnapovana i jedna žena, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP
 

Policija nije odgovorila na zahteve za komentar.

Otmicu u školi u Nigeriji prvi put je izvršila džihadistička grupa Boko Haram, koja je pre deceniju kidnapovala više od 200 učenica iz ženske škole u ​​Čiboku u državi Borno. Od tada su tu taktitku preuzele kriminalne bande bez ikakve ideološke pripadnosti radi otkupnine.

Bezbednosne snage Nigerije su opterećene suzbijanjem islamističke pobune na severoistoku, što ostavlja ogromne delove zemlje bez kontrole. Guverner savezne nigerijske države Kadune, Uba Sani rekao je Bi-Bi-Siju da je najmanje 28 školaraca kidnapovanih ranije ove nedelje uspelo da pobegne svojim otmičarima.

Naoružane bande na motociklima otele su u četvrtak iz severnog grada Kuriga blizu 300 đaka iz osnovne i srednje škole, starih između osam i 15 godina, saopštile su lokalne vlasti i roditelji. Ovo kidnapovanje dece najveća je otmica iz škole od 2021. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike