Zelenski sutra ide u Ankaru: Sastaće se sa Erdoganom

07.03.2024

23:00

0

Turska je članica NATO-a i deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusjiom u Crnom moru, i ima cilj da održi dobre veze sa obe zemlje

Zelenski sutra ide u Ankaru: Sastaće se sa Erdoganom
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posetiće sutra Tursku i sastati se sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopšteno je danas iz turskog predsedništva.

Dvojica lidera će razgovarati o toku rata u Ukrajini, sporazumu o izvozu žita Crnim morem, kao i bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, prenosi Rojters.

Rusija se u julu prošle godin povukla iz sporazuma, koji je Ukrajini omogućavao da bezbedno izvozi žito iz svojih crnomorskih luka, uz obrazloženje da se ignorišu njeni zahtevi za boljim uslovima za sopstveni izvoz hrane i đubriva.

Ankara je pokušala da ubedi Rusiju da se vrati Inicijativi za crnomorsko žito uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija, dok je iz Moskve saopšteno da nisu zainteresovani za oživljavanje sporazuma.

Turska je članica NATO-a i deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusjiom u Crnom moru, i ima cilj da održi dobre veze sa obe zemlje, navodi agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike