Snažan potres mogao bi da pogodi Istanbul svakog časa: Turska u strahu nakon zemljotresa!

05.03.2024

22:44

0

I seizmolog Husein Ozturk je upozorio na veći potres

Snažan potres mogao bi da pogodi Istanbul svakog časa: Turska u strahu nakon zemljotresa!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Bernat Armangue

Jak zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale koji je prošle noći pogodio Dardaneli izazvao je veliku zabrinutost u Turskoj.

Seizmolozi stacionirani u toj oblasti strahuju da bi ovo snažno podrhtavanje moglo biti najava velikog zemljotresa koji će pogoditi Istanbul.

"Naš region je zabrinut zbog zemljotresa koji će biti veći od 7 Rihtera, južno od Marmare ili na Anadolijskom rasedu, to će biti zemljotres koji će zahvatiti ceo region, Istanbul, Bursu, Dardaneli, i tako dalje", rekao je seizmolog Sulejman Papal, prenosi Protothema.

I seizmolog Husein Ozturk je upozorio na veći potres.

"Od sada je svaki zemljotres predznak velikog zemljotresa koji čekamo u Istanbulu. Ovi mali zemljotresi polako razbijaju rasede i dovode do velikih zemljotresa. Kao da je to priprema. To otvara veliki rascep koji će biti izazvan. Ovi zemljotresi su znaci velikog zemljotresa", upozorio je Ozturk.

Lekas: Postoji rizik od cunamija, pukotina je prevelika

Eftimios Lekas, profesor geologije i prirodnih katastrofa i predsednik OASP, govorio je ranije povodom znakova upozorenja koji su postavljeni u Istanbulu i cunamija.

"Zemljotres u Istanbulu može da se dogodi svakog trenutka", rekao je on gostujući na televiziji ERT.

"Samo jedna trećina zgrada nije veoma ranjivo u gradu od 20 miliona stanovnika. To ne znači da svaki zemljotres koji se dogodi u Turskoj utiče na područje Grčke.

"Ne znamo da li će se to odmah manifestovati, možda za pet godina. Bavimo se ogromnim rasedom, Anadolskim rasedom, koji ima dužinu od oko 1.500 kilometara od Kaspijskog do Egejskog mora, podeljen je na 13 velikih komada, 12 komada se polomilo i izazvalo velike zemljotrese", rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslednji komad za koji se očekuje da će se slomiti je onaj južno od Istanbula, u Mramornom zalivu.

"Utvrđeno je da je zemljotres već trebalo da se dogodi do 2020. godine, ali do ovog zemljotresa nije došlo. Kako vreme prolazi, povećavaju se šanse i povećava se verovatnoća veće jačine jer se trendovi gomilaju“, rekao je on.

Kako je naveo, u Istanbulu živi 20 miliona ljudi, a jedna trećina zgrada je staro i posebno ugroženo. Jedna trećina su nove, ali imaju i najbolje antiseizmičke propise (u Antiohiji su sve nove zgrade srušene u prošlogodišnjem zemljotresu), a samo jedna trećina zgrada ima antiseizmički oklop. Dakle, ranjivost je velika i zato Turci preduzimaju potrebne mere.

"Postoji rizik od cunamija, jer je rased veoma veliki oko 60 kilometara, a Mramorni zaliv je zatvoren zaliv i imamo odraze morskih talasa i može da se stvori cunami visine 10 metara", dodao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike