Peskov: Britanija je uključena u sukob u Ukrajini; Slovačka: Ne vidimo rešenje ovog rata

29.02.2024

18:51

0

Rat u Ukrajini je ušao u treću godinu

Peskov: Britanija je uključena u sukob u Ukrajini; Slovačka: Ne vidimo rešenje ovog rata
Ukrajinski regruti se obučavaju u Velikoj Britaniji - Copyright AP Photo/Alastair Grant

Velika Britanija pruža pomoć Ukrajini i praktično je uključena u sukob, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za ruski RTVI.

- Generalno, nikome nije tajna da Britanci zaista pružaju različite vidove podrške Ukrajini. I ljudima na terenu, i obaveštajcima, i tako dalje. To jest, oni su praktično direktno uključeni u ovaj sukob - rekao je zvaničnik Kremlja.

Njegove izjave se odnose na članak u Tajmsu koji tvrdi je britanski ministar odbrane Grent Šeps navodno tajno pomagao Ukrajini da razvije borbene planove.

Portparol je dodao da nije upoznat sa detaljima, niti da li su drugi zvaničnici bili umešani, ali je istakao da ruska vojska verovatno ima više informacija.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Slovačka ponovo poziva na mirno okončanje sukoba u Ukrajini

Slovačka pomaže Ukrajini koliko može, ali se nada početku mirovnih pregovora sa Rusijom, izjavio je predsednik slovačkog parlamenta Peter Pelegrini posle sastanka šefova parlamenata zemalja Višegradske četvorke (V4) u Pragu.

- Svi se zalažemo za Ukrajinu i osuđujemo Rusiju. S druge strane, posle dve godine rata, posle velike pomoći prošle godine, trenutno smo u ćorsokaku i ne vidimo rešenje za ovaj sukob... Valjalo bi pokušati da stvorimo prilike za diplomatsko rešenje - rekao je Pelegrini.

On je izrazio sumnju u vojno rešenje sukoba bez pomoći diplomatije.

AP Photo/Libkos
 

- Bojim se da ako ne pokušamo da to rešimo diplomatskim putem, za godinu dana ćemo se ponovo sresti ovde i konstatovaćemo da je Ukrajina izgubila nekoliko desetina hiljada života - rekao je Pelegrini. 

On je izrazio nadu da će se naći političari koji će pokrenuti takve mirovne pregovore koji će „zaustaviti ubijanje ljudi“.

Istovremeno, predsednik slovačkog parlamenta je priznao da je Ukrajina ta koja mora da odluči na koji način želi da okonča ovaj rat, da li pristaje da se uključi u mirovne pregovore.

Na današnjem sastanku šefova parlamenata Višegradske četvorke, učestvovali su predstavnici Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike