Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju! Lansiran pre 30 godina (VIDEO)

21.02.2024

07:24

0

Autor: J. S. J.

Ovaj satelit poznat kao ERS-2, bi trebao da se raspadne na komade prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, od kojih će većina izgoreti, preneo je “Skaj njuz”.

Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju! Lansiran pre 30 godina (VIDEO)
Copyright Printscreen/Twitter/ESA

Satelit, koji je bez kontrole, a koji je lansiran pre 30 godina danas bi trebalo da proleti kroz Zemljinu atmosferu.

Ovaj satelit poznat kao ERS-2, bi trebao da se raspadne na komade prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, od kojih će većina izgoreti, preneo je “Skaj njuz”.

Iz Evropske svemirske agencije (ESA) navode da s obzirom da je ponovni ulazak u atmosferu “prirodan”, odnosno nekontrolisan od strane ljudi, nemoguće je tačno predvideti kada i gde će se to dogoditi.

 

 

Ova agencija je u ponedeljak objavila svoju poslednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo da uđe u atmosferu u sredu u 11.14 ujutro po istočnom vremenu, odnosno u 15.19 GMT a 16.19 po našem vremenu – “plus ili minus oko 19 sati."

 

 

ESA je u ponedeljak objavila fotografije satelita, načinjene između 14. januara i 3. februara kad je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara. Mrtvi satelit je trenutno na visini od oko 200 km i pada brzinom od preko 10 km dnevno, sa rapidnim ubrzanjem pada. Kad dođe na 80 km, počeće da se raspada a potom će izgoreti. 

Delovi satelita bi mogli pasti skoro bilo gde u svetu, najverovatnije će pasti u more, prenosi BBC.

ESA je lansirala dva skoro identična satelita za daljinsko ispitivanje Zemlje 1990-ih. Oni su bili najsofisticiraniji planetarni posmatrači svog vremena, sa skupom instrumenata za praćenje promena na kopnu, u okeanima i u vazduhu. ERS-2, koji se prvi vraća na Zemlju, prvobitno je bio postavljen 780 kilometara iznad planete, a inženjeri su iskoristili njegove rezerve goriva 2011. da ga spuste na visinu od 570 kilometara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike