RAT NA BLISKOM ISTOKU Katar optužio Netanjahua da prolongira rat; izraelska vojska ubila oko 12.000 Hamasovih boraca

19.02.2024

07:01

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Katar optužio Netanjahua da prolongira rat; izraelska vojska ubila oko 12.000 Hamasovih boraca
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 135. dan.

Izraelske snage nastavljaju sa operacijama širom Pojasa Gaze.

Palestinski mediji javljaju da je za 24 sata 66 ljudi ubijeno u izraelskim napadima, uključujući žrtve napada na kamp raseljenih lica u Deir el Balahu.

20.16 - Borelj: Većina zemalja EU traži humanitarnu pauzu u Gazi

Johanna Geron, Pool photo via AP
 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da 26 od 27 zemalja EU pozivaju na humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre u Gazi, preneo je Rojters.

Borelj je dodao da se njih 26 složilo da zahtevaju hitnu humanitarnu pauzu koja bi dovela do održivog prekida vatre do bezuslovnog oslobađanja talaca i pružanja humanitarne pomoći.

19.10 - Katar optužio Netanjahua da prolongira rat

Katar je optužio premijera Izraela Benjamina Netanijahua da, svojim izjavama u vezi sa pregovorima o oslobađanju preostalih talaca koje drži Hamas, pokušava da prolongira rat u Pojasu Gaze.

- Nedavne izjave premijera Izraela nisu ništa drugo do pokušaj da se odugovlači i prolongira rat zbog razloga koji su postali očigledni svima - naveo je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Madžat el Ansarsi na Iksu.

On je to izjavio nakon što je Netanijahu optužio Katar da je blag prema Hamasu, tokom govora koji je održao u Jerusalimu.

18.05 - Izraelska vojska: Dosad ubijeno oko 12.000 Hamasovih boraca

Profimedia
 

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su ubile oko 12.000 Hamasovih operativaca u Pojasu Gaze od početka rata.

Hamas, koji ima oko 30.000 boraca, takođe ima nekoliko hiljada operativaca koji su ozbiljno ranjeni i nisu sposobni za borbu, prenosi "Tajms of Izrael".

Nešto ranije, zvaničnik Hamasa u Kataru je u izjavi za Rojters rekao da ta grupa procenjuje da je izgubila oko 6.000 boraca.

16.34 - Izraelske vazduhoplovne snage izvele više od 31.000 udara od 7. oktobra

IDF
 

Izraelske vazduhoplovne snage (IAF) saopštile su danas da su izvele udare na više od 31.000 ciljeva tokom rata protiv Hamasa, uglavnom u pojasu Gaze, ali uključujući i Liban i „druge frontove“.

U pojasu Gaze, IAF je od 7. oktobra pogodio preko 29.000 ciljeva koji pripadaju Hamasu i drugim grupama, od kojih su oko 7.000 udara bili neposredni zahtevi kopnenih snaga usled ofanzive na Hamas, prenosi „Tajms of Izrael“.

U Libanu je pogođeno više od 1.000 lokacija i položaja Hezbolaha.

Na Zapadnoj obali izvedeno je oko 30 vazdušnih napada, od kojih većina u toku tzv. antiterorističkih racija.

Profimedia
 

IAF je takođe izveo neutvrđeni broj udara na tzv. iranske proksi grupe u Siriji, kao i na sirijsku vojsku.

Oko 26.000 su izveli borbeni avioni, 3.800 jurišni helikopteri, i još 3.800 bespilotne letelice.

Helikopterska grupa IAF-a takođe je izvela oko 500 medicinskih evakuacija iz pojasa Gaze, prebacujući više od 1.000 ranjenih vojnika u bolnice.

Od početka rata Izraela i Hamasa, PVO sistem „'Gvozdena kupola“ oborila je više hiljada raketa.

15.20 - Izraelci pucali na Palestince koji su pokušali da uzmu humanitarnu pomoć

Izraelski vojnici otvorili su danas vatru na palestinske civile koji su krenuli ka kamionima sa humanitarnom pomoći u Pojasu Gaze, preneli su lokalni mediji.

Očajni Palestinci u gradu Gazi, koji su pojurili prema kamionima sa humanitarnom pomoći da bi uzeli hranu, bili su primorani da beže nakon što su izraelske trupe otvorile vatru na njih, navodi izveštač Al Džazire.

13.50 - Izraelska vojska napala infrastrukturu Hezbollaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko položaja Hezbollaha u južnom Libanu.

Napadnuti su objekte libanskog Hezbollaha u selu Dhayra u južnom Libanu, navodi se u saopštenju vojske, piše "Times of Izrael."

13.30 - Iran: SAD koriste rat u Gazi kao izgovor za jačanje prisustva u regionu

SAD koriste rat u Pojasu Gaze kao izgovor za jačanje američkog prisustva u regionu Bliskog istoka, izjavio je načelnik iranske vojske general-major Mohamed Hosein Bakeri.

Bakeri je, na skupu u južnom iranskom lučkom gradu Bandar Abas na kojem su predstavljena dva nova patrolna i borbena broda, rekao da je regionalna situacija delikatna i kritična.

Bakeri tvrdi da američka vojska, koja se, kako je naveo, donekle povukla iz regiona Bliskog istoka, traži izgovore da se odmah vrati, objavila je iranska agencija Tasnim.

11.30 - Više od 25 Palestinaca uhapšeno u izraelskim racijama na Zapadnoj obali

Izraelske snage uhapsile su tokom noći i jutra najmanje 25 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi se u zajedničkom saopštenju Komisije za pitanja zatvorenika i bivših zatvorenika i Kluba palestinskih zatvorenika.

AP Photo/Majdi Mohammed
 

 

Hapšenja su izvršena u Hebronu, Ramali, Betlehemu, Nablusu, Jerihonu i Jerusalimu, navodi se u saopštenju.

Od 7. oktobra, uhapšeno je više od 7.100 Palestinaca.

9.00 - Novi napad Huta - gađali britanski brod u Adenskom zalivu i oborili američki dron na severu Jemena

Huti su saopštili da su pogodili britanski teretni brod u Adenskom zalivu.

Takođe, tvrde da su oborili i američki dron "MQ-9 Reaper" iznad oblasti Hodeida na severu Jemena.

8.40 - Izrael: Najkasnije do Ramazana ćemo pokrenuti ofanzivu na grad Rafu

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je da će, ukoliko Hamas ne oslobodi sve taoce u Gazi do 10. marta, biti pokrenuta ofanziva u Rafi. 

"Svet treba da zna i vođe Hamasa treba da znaju - ako do Ramazana taoci nisu kod svoje kuće, borbe će se nastaviti svuda, uključujući i u oblasti Rafe", rekao je Ganc.

On je dodao da onima koji kažu da je ta cena suviše visoka poručuje da Hamas ima izbor - mogu da se predaju, oslobode taoce i civile u Gazi i da tako mogu da proslave praznik Ramazan.

On je govorio na Kongresu predsednika glavnih američkih jevrejskih organizacija okupljenih u Jerusalimu.

Sveti muslimanski mesec Ramazan treba da počne 11. marta. 

Uprkos pozivima dela međunarodne zajednice, vlada Benjamina Netanjahua je odlučna da pokrene ofanzivu na grad Rafu, na jugu pojasa Gaze uz zatvorenu granicu sa Egiptom, gde se,  bežeći od izraelske ofanzive, smestilo više od 1,4 miliona ljudi.

Većina raseljenih u tom gradu živi u izuzetno teškim uslovima.

Beni Ganc je rekao da će ofanziva biti sprovedena koordinisano i u sklopu dijaloga sa Amerikancima i Egipćanima, tako što će se olakšati evakuacija civila da bi se svelo na minimum "koliko je moguće" broj civilnih žrtava.

8.20 - MSP otvara ročište o posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu otvara danas jednonedeljno ročište o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija, tokom kojeg predstavnici više od 50 država treba da se obrate sudijama.

Sudu će se prvo obratiti palestinski ministar inostranih poslova Rijad al Maliki, a predviđeno je, između ostalih, i obraćanje predstavnika SAD, Kine, Rusije, Južne Afrike i Egipta.

Izrael neće učestvovati na ročištu, iako je sudu poslao pisani podnesak. Ročišta će biti održana do 26. februara, nakon čega će, kako se očekuje, sudijama biti potrebno nekoliko meseci da raspravljaju o tom pitanju pre nego što saopšte savetodavno mišljenje.

Izrael je ignorisao takva mišljenja u prošlosti, podseća britanska agencija i ocenjuje sa bi mišljenje MSP usred tekućeg rata u Pojasu Gaze moglo da utiče na povećanje političkog pritiska na Izrael.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalim u ratu 1967. godine. Izrael se povukao iz Gaze 2005. godine, ali zajedno sa susednim Egiptom i dalje kontroliše granice Pojasa Gaze.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija zatražila je od MSP 2022. godine da da savetodavno, odnosno neobavezujuće mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

8.00 - IDF: Broj poginulih izraelskih vojnika u Gazi porastao na 235

Jedan izraelski vojnik ubijen je tokom borbi u južnoj Gazi, čime je broj poginulih vojnika u kopnenoj ofanzivi na Hamas porastao na 235, saopštio je IDF.

7.01 - Palestinsko ministarstvo: Za palestinsku državu nije potrebno odobrenje Netanijahua

Da Palestina postane punopravna članica UN i da je priznaju druge države nije potrebno odobrenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopštilo je danas palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Saopštenje ministarstva usledilo je nakon što je Izrael prethodno formalizovao svoje protivljenje onome što je nazvao "jednostranim priznanjem" palestinske državnosti, rekavši da svaki takav sporazum mora biti postignut direktnim pregovorima, prenosi Al Džazira.

Ranije danas, izraelska vlada jednoglasno je usvojila deklaraciju kojom se odbacuju "međunarodni diktati" u kojima se traži priznanje palestinske državnosti.

Netanijahu je na početku nedeljnog sastanka vlade rekao da je taj potez usledio nakon "nedavnih razgovora u međunarodnoj zajednici o pokušaju da se Izraelu jednostrano nametne palestinska država".

06.55 - Mediji: Netanjahu pristao na ograničenje broja vernika na Brdu hrama za Ramazan

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prhvatio je zahtev krajnje desničarskog izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira da se ograniči prisustvo arapsko-izraelskih vernika na Brdu hrama u Jerusalimu za vreme muslimanskog verskig praznika Ramazan, uprkos upozorenju bezbednosnih zvaničnika da to ne čini, navodi se u nepotvrđenom izveštaju koji je objavio Кanal 13.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike