Poljski poljoprivrednici ne žele hranu iz Ukrajine: Blokirali granice i napali ukrajinske kamione koji prevoze žito

11.02.2024

18:14

0

Protivimo se ograničenjima koja bi nam nametnuo Evropski zeleni dogovor i protivimo se prilivu nekvalitetne ukrajinske hrane u Poljsku - poručili su oni

Poljski poljoprivrednici ne žele hranu iz Ukrajine: Blokirali granice i napali ukrajinske kamione koji prevoze žito
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poljski farmeri blokirali su traktorima oko 260 glavnih puteva širom zemlje, nastavljajući protest protiv Evropskog zelenog dogovora i uvoza iz Ukrajine. Na protestu su im se pridružile kamiondžije, pčelari i šumari, koje su podržali gotovo svi sindikati poljoprivrednika u zemlji.

Blokirane su i granice ka Ukrajini, a kako prenose pojedini mediji, besni poljoprivrednici na jednom od kontrolnih punktova napali su i ukrajinske kamione koji prevoze žito.

Navodno, oni pokušavaju da isprazne žito iz kamionskih prikolica, otvarajući ih uz pomoć brusilica.

- Protivimo se ograničenjima koja bi nam nametnuo Evropski zeleni dogovor i protivimo se prilivu nekvalitetne ukrajinske hrane u Poljsku po liberalizovanim trgovinskim pravilima EU - kaže za "Euraktiv" uzgajivač jabuka iz centralne Poljske.

Evropska komisija je 31. januara obnovila suspenziju uvoznih dažbina i kvota na ukrajinski izvoz u EU na još godinu dana, do 2025. godine, dok je pojačala zaštitu za osetljive poljoprivredne proizvode EU. 

To ipak nije zadovoljilo poljske poljoprivrednike koji mehanizam zaštite smatraju preslabim.

Poljska je jedna od zemalja koje su najviše pogođene uvođenjem takozvanih koridora solidarnosti za olakšavanje izvoza hrane iz Ukrajine. Umesto da dalje tranzitira, veći deo ukrajinskih proizvoda ostaje zaglavljen na poljskom tržištu, što izaziva pad potražnje i cena za domaću poljsku proizvodnju.

To uključuje ukrajinsko žito i brašno, ali i živinu, jaja, šećer, mleko, smrznuto meko voće, pa čak i sok od jabuke, čiji je Poljska drugi najveći izvoznik, posle Kine.

Profimedia
 

- Vidimo da su koridori solidarnosti propali, a Ukrajina je iskoristila priliku i izvozila svoju poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju na tržišta EU, koja su atraktivna za Kijev - kaže za "Euraktiv" Jacek Zarzecki iz Federacije sindikata poljoprivrednih proizvođača.

Protesti bi uskoro mogli da postanu regionalni, pošto su slovački farmeri najavili da su spremni da se pridruže protestu i da sarađuju sa poljoprivrednicima iz susedstva protiv "zelenog fanatizma EU".

Agrarna komora Češke Republike pozvala je poljoprivrednike širom Evrope na zajedničku akciju, a o koordinaciji panevropskih protesta razgovaraće na sastanku organizacija Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Poljski farmeri bili su odložili proteste do marta, te na pitanje "Euraktiva" šta ih je podstaklo da ipak nastave sa demonstracijama, Zarzecki je kaže da se kod poljoprivrednika nagomilalo previše gorčine.

U međuvremenu, u Poljskoj su sve glasniji pozivi za ostavku evropskog komesara za poljoprivredu Januša Vojčehovskog.

- Postoji osoba u Evropi koja je ujedinila sve evropske i poljske poljoprivrednike protiv reforme koju je on sam predložio - kaže poljski ministar odbrane Vladislav Kosiniak-Kamiš, koji je i šef agrarne Poljske narodne partije, pozivajući na ostavku Vojčehovskog.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike