Istraga pokazala: Guverner Njujorka seksualno uznemiravao žene

03.08.2021

16:47 >> 20:17

0

Autor: Nikola A.

Državna tužiteljka tvrdi da Kuomovo neprikladno ponašanje nije bilo ograničeno samo na zaposlene u njegovom kabinetu

Istraga pokazala: Guverner Njujorka seksualno uznemiravao žene
Copyright Profimedia

Tokom istrage državnog tužilaštva Njujorka protiv Endrua Kuoma otkriveno je da je guverner države Njujork seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu.

Državna tužiteljica Leticija Džejms je obelodanila rezultate istrage i potvrdila da je Kuomo “prekršio državne i savezne zakone”, prenosi BBC.

Pročitajte još:

Tokom prošle godine nekoliko žena je optužilo Kuoma za seksualno zlostavljanje, ali on je poricao da je ikoga neprikladno uznemiravao ili dodirivao i odbacio je pozive kolega demokrata da podnese ostavku.

Državna tužiteljka tvrdi da Kuomovo neprikladno ponašanje nije bilo ograničeno samo na zaposlene u njegovom kabinetu, već se proširilo i na druge državne službenike, uključujući i policajku koja je bila deo njegovog obezbeđenja, ali i na žene koje nisu bile angažovane u državnoj službi.

– Možemo da zaključimo da je poslovna kultura u Kuomovom okuženju bila utemeljena na strahu i na zastrašivanjeu, kao i da su se česta flertovanja i neprikladna komentarisanja guvernera smatrala normalnim obrascem ponašanja. Sve ovo je omogućilo da se seksualno uznemiravanje neprekidno dešava i ponavlja, zbog čega je i izostala adekvatna reakcija na ovakvo nedopustivo ponašanje guvernera Kuoma – navodi se u izveštaju koji su potpisale državne istražiteljke Džun Kim i An Klark.

Negira optužbe

Guverner Njujorka Endru Kuomo negirao je optužbe državnog tužilaštva o tome da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu.

U snimljenom odgovoru na nalaže istražnog tima državnog tužilaštva Njujorka Kuomo uzvraća da se “činjenice mnogo razlikuju od onoga što je prikazano”, kao i da “nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo ili učinio neprimeren seksualni gest”, prenosi AP.

– Želim da znate direktno od mene da nikoga nisam dodirivao na neprikladan način ili napravio neprimeren seksualni gest. Imam 63 godine i čitav svoj život zrelog čoveka sam proživeo u fokusu javnosti. To jednostavno nisam ja, nikada nisam bio takav – poručio je Endru Kuomo, demokrata koji je na položaju guvernera države Njujork od 2011. godine.

Pročitajte još:

Današnji izveštaj je rezultat građanskog istražnog postupka i neće direktno rezultirati krivičnom prijavom protiv guvernera, preneo je Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike