Guverner Kuomo negira optužbe za seksualno uznemiravanje

03.08.2021

23:08

0

Autor: M.Vu

Guverner Njujorka Endru Kuomo negirao je optužbe državnog tužilaštva o tome da je seksualno uznemiravao nekoliko žena

Guverner Kuomo negira optužbe za seksualno uznemiravanje
Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, Pool

Guverner Njujorka Endru Kuomo negirao je optužbe državnog tužilaštva o tome da je seksualno uznemiravao nekoliko žena, uključujući i zaposlene u svom kabinetu.

U snimljenom odgovoru na nalaže istražnog tima državnog tužilaštva Njujorka Kuomo uzvraća da se “činjenice mnogo razlikuju od onoga što je prikazano”, kao i da “nikada nikoga nije neprikladno dodirnuo ili učinio neprimeren seksualni gest”, prenosi AP.

“Želim da znate direktno od mene da nikoga nisam dodirivao na neprikladan način ili napravio neprimeren seksualni gest. Imam 63 godine i čitav svoj život zrelog čoveka sam proživeo u fokusu javnosti. To jednostavno nisam ja, nikada nisam bio takav”, poručio je Endru Kuomo, demokrata koji je na položaju guvernera države Njujork od 2011. godine.

Državna tužiteljica Leticija Džejms tvrdi da je Kuomo “prekršio državne i savezne zakone” i navodi da neprikladno ponašanje nije bilo ograničeno samo na zaposlene u njegovom kabinetu, već se proširilo i na druge državne službenike, uključujući i policajku koja je bila deo njegovog obezbeđenja, ali i na žene koje nisu bile angažovane u državnoj službi.

“Možemo da zaključimo da je poslovna kultura u Kuomovom okuženju bila utemeljena na strahu i na zastrašivanjeu, kao i da su se česta flertovanja i neprikladna komentarisanja guvernera smatrala normalnim obrascem ponašanja. Sve ovo je omogućilo da se seksualno uznemiravanje neprekidno dešava i ponavlja, zbog čega je i izostala adekvatna reakcija na ovakvo nedopustivo ponašanje guvernera Kuoma”, navodi se u izveštaju koji su potpisale državne istražiteljke Džun Kim i An Klark, preneo je ranije BBC.

Pročitajte još:

Istraga je pokazala da je Kuomo dodirivao, ljubio i grlio ukupno 11 žena i davao neprikladne komentare, izjavila je državna tužiteljica Leticija Džejms na današnjem brifingu za novinare, ocenivši da je kabinet guvernera “toksično radno mesto” koje omogućava seksualno uznemiravanje.

Današnji izveštaj je rezultat građanskog istražnog postupka i neće direktno rezultirati krivičnom prijavom protiv guvernera, preneo je Rojters.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug