Umro Robert Badenter, čovek koji je proglasio kraj Jugoslavije i svedočio smrti giljotine

09.02.2024

12:49

1

Predsedavao je Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije

Umro Robert Badenter, čovek koji je proglasio kraj Jugoslavije i svedočio smrti giljotine
Copyright Profimedia

Francuski pravnik i političar Robert Badenter preminuo je u 95. godini, javlja Le Monde.

Badenter, bivši socijalistički francuski ministar spoljnih poslova, rođen je 1928. u Parizu. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsednik francuskog Ustavnog veća i senator francuske Nacionalne skupštine.

Tokom dugogodišnje pravničke i političke karijere istakao se kao zagovornik ukidanja smrtne kazne u Francuskoj, što je postigao 1981. godine.

Kada je Fransoa Miteran postao predsednik u maju te godine, imenovao je Badentera za svog ministra pravosuđa. Ukidanje smrtne kazne postalo je prioritet nove socijalističke vlade, ali je naišlo na snažan otpor u nekim krugovima. Badenter je iz prve ruke svedočio kraju giljotine i bio je odlučan u sprovođenju zakona.

Takođe se istakao kao predani borac za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Badenter je predsedavao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije, na osnovu čega su 15. januara 1992. države Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

 

 

Arbitražnu komisiju u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatiju kao Badenterova komisija, formiralo je Veće ministara Evropske ekonomske zajednice (EEZ) 27. avgusta 1991. godine, sa zadatkom da rešava sporna pravna pitanja kako bi doprinela mirnom rešavanju krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badenter imenovan je predsednikom petočlane komisije koja se sastojala od predsednika ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29. 11. 1991, SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu menjati, prenosi Jutarnji.

Ova odluka pružila je pravnu osnovu za priznavanje nezavisnosti republika bivše SFRJ.

Badenter, čiji je otac preminuo u nemačkom koncentracionom logoru, bio je česta meta mržnje francuske desnice, delom obeležene antisemitizmom, prenela je agencija Reuters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike