Iz Fukušime iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode: Kvar otkrio radnik, Japanci se uspaničili

08.02.2024

12:16

0

Iako se radiokativnost u okolini nije "primetno" povećala, postoji mogućnost prisustva radioaktivnih izotopa poput cezijuma 137 i stroncijuma 90

Iz Fukušime iscurilo 5.500 litara radioaktivne vode: Kvar otkrio radnik, Japanci se uspaničili
Copyright Profimedia

Iz japanske nuklearne elektrane "Fukušima" iscurilo je oko 5.500 litara kontaminirane radioaktivne vode u životnu sredinu pre nego što je tretirana u sredu, ali to nije izazvalo "primetno" povećanje radioaktivnosti u okolini, saopštila je kompanija "Tepko" koja upravlja elektranom.

Kompanija tvrdi da nije otkriven nikakav trag kontaminacije van lokacije, piše francuski "Figaro".

Curenje je zaustavljeno oko 20 minuta nakon što ga je otkrio radnik, a do njega je došlo pre nego što je radioaktivna voda potpuno očišćena, što znači da postoji mogućnost prisustva radioaktivnih izotopa poput cezijuma 137 i stroncijuma 90.

Portparol "Tepka" naglasio je da kompanija planira da očisti kontaminirano zemljište.

Nuklearna elektrana "Fukušima Daiči" oštećena je u cunamiju i zemljotresu 2011. godine, a vađenje rastopljenog goriva iz oštećenih reaktora tek treba da počne.

Napredak je učinjen u procesu čišćenja radioaktivne vode, a Japan je uz odobrenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) započeo proces ispuštanja prečišćene vode u Tihi okean.

Japan i IAEA uveravaju da je ovaj proces bezbedan za zdravlje ljudi i morsku životnu sredinu, ali postoji zabrinutost u nekim drugim zemljama poput Kine i Južne Koreje, koje su obustavile uvoz japanskih morskih proizvoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike