Putin putuje u Tursku: Otkriveno o čemu će on i Erdogan razgovarati, Ukrajina polaže nade u njihov sastanak

06.02.2024

15:41

0

Poseta 12. februara biće istorijska jer će to biti prvi put da ruski predsednik poseti neku od zemalja članica NATO-a od početka rata

Putin putuje u Tursku: Otkriveno o čemu će on i Erdogan razgovarati, Ukrajina polaže nade u njihov sastanak
AP22217474381388 - Copyright Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan najavio je da će se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin sastati tokom Putinove posete Ankari.

Glavne teme razgovora, kako je istakao, biće situacija u Ukrajini i inicijativa za izvoz žita preko Crnog mora.

Fidan je kazao da Turska sarađuje sa Ukrajinom i Rusijom kako bi obnovila inicijativu za izvoz žita Crnim morem, uz posredovanje UN i Turske. Cilj je da se omogući bezbedan izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, posebno nakon što se Rusija povukla iz ove inicijative u julu 2023, što je važan korak ka stabilizaciji trgovinskih odnosa u regionu.

Poseta Putina Turskoj 12. februara biće istorijska jer će to biti prvi put da ruski predsednik poseti neku od zemalja članica NATO-a od početka rata u Ukrajini 2022.

Putin je retko putovao van Rusije od početka specijalne vojne operacije, delimično zbog optužbi Međunarodnog suda pravde za ratne zločine, uključujući navodnu deportaciju ukrajinske dece u Rusiju.

Turska, kao zemlja koja nije potpisnica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, pruža Putinu slobodu kretanja bez straha od hapšenja. Ankara je uspela da održi dobre odnose kako sa Moskvom, tako i sa Kijevom, i nastavlja da igra aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje u regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike