Lazarini: Izrael nije dostavio dokaze o "šokantnim optužbama" protiv radnika UNRWA

04.02.2024

15:06

0

UNRWA je ključna humanitarna organizacija u Gazi

Lazarini: Izrael nije dostavio dokaze o "šokantnim optužbama" protiv radnika UNRWA
Filipe Lazarini - Copyright AP Photo/Bilal Hussein

Generalni komesar Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filipe Lazarini rekao je za "Fajnenšel tajms" da Izrael još nije dostavio dokaze kojima može da potkrepi tvrdnje da je 12 zaposlenih UNRWA bilo umešano u napad Hamasa 7. oktobra.

Medij je naveo da je "imao uvid u obaveštajnu procenu koja nije pružila dokaze za tvrdnje Izraela", koje uključuju optužbu da je član osoblja UNRWA kidnapovao ženu.

Lazarini je rekao da, iako ozbiljno shvata navode iznete na račun organizacije, ne može da komentariše napredak istrage Kancelarije za unutrašnji nadzor UN, javlja Al Džazira.

Te tvrdnje su navele 15 zemalja donatora da uskrate finansiranje UNRWA, što je potez za koji je Lazarini rekao da bi mogao dovesti do toga da agencija bude primorana da prekine pomoć i operacije u Pojasu Gaze do kraja februara.

Profimedia
 

Njujork tajms je prethodno preneo, pozivajući se na dosije, da je jedan službenik UNRWA bio umešan u otmicu žene iz Izraela, da je drugi službenik delio municiju, a da je treći bio umešan u masakr u kibucu u kome je poginulo 97 ljudi. 

Dosije sadrži optužbe protiv ukupno 12 zaposlenih u UNRWA, koje je Vašington nazvao verodostojnim, nakon čega je agencija otpustila nekoliko članova osoblja, a onda je i obustavljeno strano finansiranje.

Ove odluke je generalni komesar agencije UN Filipe Lazarini opisao kao "šokantne" i istakao da "puko preživljavanje" više od dva miliona ljudi u Pojasu Gaze zavisi od UNRWA . On je pozvao pojedine države, uključujući Nemačku, Britaniju, SAD, Francusku i Japan, da "preispitaju svoje odluke". 

AP Photo/Fatima Shbair
 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš obećao je hitnu nezavisnu reviziju UNRWA, ali je zamolio države donatore da "garantuju kontinuitet" agencije zbog "očajnog stanovništva" kojem ona služi.

Pozivu generalnog sekretara odazvale su se Slovenija i Španija, kao i Belgija, ali će ta zemlja sačekati kraj istrage pre nego što pošalje pomoć Gazi.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike