Mask ostao bez 56 milijardi dolara, pa odmah seli "Teslu" u Teksas

01.02.2024

18:12

0

Presuda znači da Mask ne može da zadrži pomenuti paket obeštećenja, ali i dalje ima pravo da uloži žalbu

Mask ostao bez 56 milijardi dolara, pa odmah seli "Teslu" u Teksas
Ilon Mask - Copyright AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo

Milijarder Ilon Mask izjavio je da će njegova kompanija "Tesla" odmah pokrenuti glasanje akcionara o premeštanju firme iz Delavera u Teksas, zbog odluke suda u Delaveru da poništi "Teslinu" isplatu Masku od oko 56 milijardi dolara.

- Nikada ne otvarajte svoju kompaniju u državi Delaver - objavio Mask na društvenim mrežama nakon presude.

Kompanija "Tesla" je u 2018. godini nepravedno isplatila pomenutu sumu svom izvršnom direktoru, odlučio je sud u američkoj saveznoj državi Delaver navodeći da je u pitanju "neshvatljiva suma" koja je nepravedna prema akcionarima.

Presuda znači da Mask ne može da zadrži pomenuti paket obeštećenja, ali i dalje ima pravo da uloži žalbu.

Profimedia
 

Sudija Ketlin Mekormik je u obrazloženju presude napisala da je firma "Tesla" "snosila teret dokazivanja da je plan kompenzacije pravičan", ali da nije uspela da ubedi sud da je pomenuta nadoknada adekvatna.

Direktori "Tesle" su tokom suđenja tvrdili da je firma isplatila Masku visoku svotu da bi osigurala da jedan od najdinamičnijih svetskih preduzetnika bude i nadalje posvećen kompaniji.

Sudija Mekormik je, ipak, navela da "Tesla" i Maskovi advokati nisu mogli da dokažu da su akcionari imali sve dostupne informacije prilikom glasanja i da je sam Mask imao "snažne veze" sa osobama koje su bila zadužene da pregovaraju u ime firme.

Akcije "Tesle" su nedavno pale na berzi nakon što je kompanija objavila razočaravajuće rezultate za četvrti kvartal 2023. godine.

Delaver je jedno od najatraktivnijih mesta na svetu za kompanije svih vrsta i veličina zbog povoljnih zakona i poreskih uslova.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike