Kralj Čarls hospitalizovan na godišnjicu pokušaja atentata: Čovek izleteo iz mase i počeo da puca na njega, snimljeno kako se spasao (VIDEO)

26.01.2024

16:16

0

Oba hica su ga promašila, a on nije bio ni svestan šta se dešava

Kralj Čarls hospitalizovan na godišnjicu pokušaja atentata: Čovek izleteo iz mase i počeo da puca na njega, snimljeno kako se spasao (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/ABC News (Australia)

Britanski kralj Čarls III primljen je u bolnicu radi operacije zbog benignog uvećanja prostate, a u nju ga je ispratila njegova supruga kraljica Kamila.

Upravo na današnji dan pre 30 godina, 26. januara 1994, pokušan je atentat na tadašnjeg princa od Velsa tokom kraljevske turneje po Australji.

Princ Čarls je tada bio govornik na ceremoniji povodom Dana Australije u Sidneju, ni ne sluteći da će biti meta napada, a nije mu bilo jasno šta se dešava ni kada je do pucnjave došlo.

Student David Kang, tada star 23 godine, iskočio je iz mase, potrčao ka princu od Velsa i ispalio dva hica prema tadašnjem britanskom prestolonasledniku.

Oba su ga promašila dok je on stajao ne znajući šta ga je snašlo, a članovi obezbeđenja, uključujući ličnog telohranitelja koji se postavio kao štit, uspeli su da savladaju napadača veoma brzo.

Odmah nakon incidenta kraljica Elizabeta II i princeza Dajana su obaveštene o opasnosti u kojoj se Čarls našao.

Tadašnji premijer Australije Pol Kiting izjavio je da je ovo osramotilo zemlju, ali je naglasio da to "nije bio pokušaj ubistva".

- Moramo razmisliti i ovome. Princ Čarls je dobar prijatelj ove zemlje i prema njemu treba da se postupa s poštovanjem i dostojanstvnom kakvo zaslužuje. Najvažnije je reći da ovo nije bio pokušaj ubistva. To je bila politička demonstracija - rekao je Kiting tada

Policija je saopštila da je Kang bio frustriran zbog nedostatka medijske pažnje prema pitanju Aboridžina zatvorenih u kampovima pre 30 godina. Nakon hapšenja Kang je proglašen krivim i osuđen je na 500 sati društveno korisnog rada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike