Vinston Čerčil, čovek koji je bio najveći diplomata svog vremena: Pomirio je Rusiju i SAD, a Evropske unije ne bi bilo bez njega

24.01.2024

09:21

0

Danas je 71. godišnjica smrti čoveka koji je Birtaniju vodio kroz neke od najturbulentnijih godina za ovu zemlju i svet uopšte

Vinston Čerčil, čovek koji je bio najveći diplomata svog vremena: Pomirio je Rusiju i SAD, a Evropske unije ne bi bilo bez njega
Copyright Profimedia

Britanski političar, istoričar i pisac Vinston Čerčil ostaje neizbrisiv simbol nade i istrajnosti tokom turbulentnih vremena 20. veka. Njegovo liderstvo tokom Drugog svetskog rata i izuzetne vojne i diplomatske veštine obeležile su ga kao jednog od najznačajnijih svetskih državnika.

Mladost i politički uspesi pre Prvog svetskog rata

Rođen u Vudstoku 30. novembra 1874. godine, Čerčil je brzo sticao političko iskustvo i postao vojni oficir.

Veći deo detinjstva školovao se u internatima, da bi se 1893. upisao na vojnu akademiju u Sansderstu. Po njenom završetku, raspoređen je u 4. husarsku konjičku regamentu. Kao ratni reporter i posmatrač izveštavao je sa ratišta u Indiji, Sudanu i Kubi.

Kao i njegov otac, rano se uključio u politiku. Već 1890. držao je govore na skupovima Konzervativne strane, a devet godina kasnije bio je jedan od potencijalnih kandidata za predstavnika grada Oldhema. Ne uspevši da pobedi na izborima, ponovo je postao ratni dopisnik sa ratišta u Južnoj Africi, gde je učestvovao u nekoliko važnih bitaka.

Profimedia
 

Već 1890. godine, držao je govore za Konzervativnu stranku, a 1900. je izabran u Donji dom parlamenta. Njegova prelazak u Liberalnu stranku 1904. bio je znak njegove nezavisnosti i posvećenosti reformama, koje su uključivale vojnu modernizaciju.

Prvi svetski rat i politika posle njega

Tokom Prvog svetskog rata Čerčil je obavljao ključne funkcije, uključujući ministra municije. Ipak, kritike zbog neuspelog iskrcavanja snaga kod Galipolja ostavile su mrlju u njegovoj karijeri.

Nakon novih izbora smenjen je sa pozicije, pa je postao ministar bez portfelja. Smatrajući to uvredom i degradacijom, podneo je ostavku i ponovo pristupio armiji. Krajem 1916. na poziciju premijera došao je Lojd Džordž, koji je naredne godine imenovao Čerčila za ministra municije.

o završetku Prvog svetskog rata obavljao je funkcije državnog sekretara rata i državnog sekretara za vazduhoplovstvo. Jedan je od potpisnika Anglo-irskog sporazuma kojim je uspostavljena Irska Slobodna Država.

Pošto je u oktobru 1922. godine ponovo pala vlada, Čerčil je ostao bez javne funkcije. Na narednim izborima se bezuspešno kandidovao za poziciju u parlamentu. S obzirom na to da se stavovima ponovo približavao konzervativcima, 1925. godine se vratio u Konzervativnu partiju. Ovaj potez je pravdao izjavom da svako može da promeni političku stranku, ali da je potrebna genijalnost da se to uradi više puta.

Vinston Čerčil Profimedia
 

U Vladi Stenlija Boldvina Čerčil je obavljao funkciju ministra finansija. Njegov mandat obeležila je deflacija, nezaposlenost i veliki štrajk rudara koji je 1926. godine prerastao u masovne demonstracije u celom Ujedinjenom Kraljevstvu.

Konzervativci su poraženi na izborima 1929. godine, a Čerčil je narednih nekoliko godina ponovo bio bez javne funkcije. U tom periodu se bavio uglavnom pisanjem.

Iako početkom tridesetih godina 20. veka nije obavljao javnu funkciju, prvi je upozorio na opasnost koja preti zbog uspona nacizma u Nemačkoj.

Liderstvo i savezi tokom Drugog svetskog rata

Britanija je 3. septembra 1939. godine objavila rat Nemačkoj, a premijer Nevil Čemberlen je tada ponovo postavio Čerčila za Prvog lorda admiraliteta. Ova vest doprla je do vojske u vidu poruke “Vinston se vratio”, a dobro ju je primio i predsednik Amerike Frenklin Ruzvelt, koji mu je poslao pismenu čestitku.

Nakon ostavke Nevila Čemberlena, 10. maja 1940. godine, postao je premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

printscreen/youtube/toronto star
 

Čerčil je postao poznat po hrabrim i motivacionim govorima tokom rata, podstičući britanski narod na istrajnost.

Zahvaljujući njegovoj reformi vazduhoplovstva vojska je izvojevala pobedu u bici za Britaniju od koje je zavisila i sama budućnost Engleske. Nakon što je Frenklin Delano Ruzvelt treći put izabran za predsednika SAD, uspostavljeni su specijalni odnosi između dve zemlje, te je Amerika poslala Ujedinjenom Kraljevstvu potreban ratni materijal.

Njegova diplomatska veština došla je do izražaja u sklapanju saveza, uključujući Anglo-Sovjetski pakt sa Josifom Staljinom i saradnju s SAD-om, posebno nakon napada na Perl Harbor.

Posle rata učestvovao je u pregovorima o granicama u Evropi i Aziji, pa je zajedno sa Harijem Trumanom i Josifom Staljinom 1943. godine na Konferenciji u Potsdamu potpisao Predlog sporazuma o evropskim granicama.

Drugi mandat

Posle rata Čerčil je suočen s padom popularnosti, ali se opet vinuo na političku scenu osvajanjem izbora 1951. godine.

Dok je bio vođa opozicije, zalagao se za formiranje jedinstvenog evropskog tržišta, što je kasnije dovelo do stvaranja Evropske unije. Osim toga, zaslužan je za imenovanje Francuske za stalnog člana Saveta bezbednosti UN-a.

AP Photo
 

Tokom drugog mandata bavio se unutrašnjim krizama, a 1953. doživeo je moždani udar. Te godine krunisana je kraljica Elizabeta II, kojoj je pomogao da uđe u ulogu monarha koja joj pripala posle iznenadne smrti oca, a dobio je i dva važna priznanja, orden Reda vitezove Podveznice i Nobelovu nagradu za književnost.

Iste godine želeo je da ojača odnose sa Amerikom, pa je nameravao da poseti Dvajta Ajzenhauera, tadašnjeg predsednika SAD, ali je u junu doživeo prvi moždanu udar koji je kao posledicu imao delimičnu paralizu, zbog čega je morao da otkaže planiranu posetu.

Iako je ostvario uspehe poput formiranja jedinstvenog evropskog tržišta, zdravstveni problemi doveli su do njegovog povlačenja 1955. godine, nakon što je imao još jedan moždani udar.

Kraj života i nasleđe

Čerčil je preminuo 24. januara 1965. godine, devet dana posle još jednog moždanog udara. Sahranjen je na porodičnoj parceli u dvorištu Crkve Sveti Martin u Bledonu. Njegovoj sahrani prisustvovali su predstavnici više od stotinu zemalja celog sveta.

Njegovo nasleđe ogleda se u njegovoj svestranosti, hrabrosti, diplomatskim uspesima i vođstvu tokom ključnih trenutaka svetske istorije.

Ostaće upamćen kao vojni lider koji je ujedinjavao i inspirisao, ostavljajući dubok pečat u Velikoj Britaniji i na globalnoj političkoj sceni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike