Prvi astronaut iz Turske kao član četvoročlane posade poleteo u svemir: Ovo je poruka koju je uputio sa Međunarodne svemirske stanice

19.01.2024

15:34

0

Svemirska misija "Aksiom 3" započela je putovanje prema MSS kasno u četvrtak, nakon što je uspešno lansirana iz Nasinog svemirskog centra "Kenedi" u Floridi

Prvi astronaut iz Turske kao član četvoročlane posade poleteo u svemir: Ovo je poruka koju je uputio sa Međunarodne svemirske stanice
Alper Gezeravci - Copyright Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara

Prvi turski astronaut i još tri člana posade iz Evrope poleteli su sa Floride prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u komercijalnoj misiji teksaške privatne kompanije "Aksiom spejs".

Alper Gezeravci ušao je u istoriju kao prvi astronaut iz Turske koji je poleteo u svemir, a prva poruka koju je uputio iz kosmosa bila je čuvena rečenica osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka - "Budućnost je na nebu".

- Bio je to sjajan osećaj, počevši od kraja odbrojavanja pa sve dovde. Zaista jedan sjajan osećaj koji sam tako dugo sanjao - poručio je Gezeravci u video-poruci, prenela je Anadolija.

Svemirska misija "Aksiom 3" započela je putovanje prema MSS kasno u četvrtak, nakon što je uspešno lansirana iz Nasinog svemirskog centra "Kenedi" u Floridi.

Raketa "Falkon 9", koja nosi "Spejsiksovu" kapsulu "Džregon" do MSS, lansirana je u 16.49 po američkom lokalnom vremenu u četvrtak, a očekuje se da će posada pristati na MSS u subotu ujutro.

 

Gezeravci i tri člana posade iz Španije, Italije i Švedske će izvesti više od 30 naučnih eksperimenata i demonstracija na MSS-u u sklopu misije Aksiom.

Poletanje je prvobitno bilo planirano za 9. januar, ali je dva puta odlagano, za 17. januar, a zatim za 18. januar.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike