Kapsula sa astronautima se vratila na Zemlju: Jedan od njih srušio rekorde koje nije ni nameravao da obori

27.09.2023

15:19

0

Posada je provela 371 dan u svemiru, a danas je sletela u Kazahstan

Kapsula sa astronautima se vratila na Zemlju: Jedan od njih srušio rekorde koje nije ni nameravao da obori
Astronaut Francisko Rubio je godinu dana proveo u svemiru - Copyright Roscosmos space corporation via AP

Nakon jednogodišnje misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), kapsula Sojuz MS-23 vratila se danas u Kazahstan, sa dva ruska i jednim američkim kosmonautom.

Učesnici 68. i 69. ekspedicije na ISS - kosmonauti Roskosmosa Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Fransisko Rubio, koji je proveo godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, vratili su se na Zemlju u svemirskoj kapsuli Sojuz MS-23 nakon najduže misije u istoriji ISS.

Posada je provela 371 dan u svemiru, a danas je sletela u Kazahstan.

Roscosmos space corporation via AP
Astronauti su se uspešno vratili na Zemlju

Prokopjev, Petelin i Rubio stigli su na MSS 21. septembra 2022. godine, a prvobitno se očekivalo da se vrate na Zemlju još ovog proleća, međutim, njihova misija morala je da bude produžena do 27. septembra zbog curenja rashladne tečnosti iz svemirske letelice Sojuz MS-22, koje se dogodilo 15. decembra 2022. godine.

Nakon toga, trojica kosmonauta prešla su sa Međunarodne svemirske stanice na svemirski brod Sojuz MS-23 pripremajući se za povratak na Zemlju.

Inače, Rubio je trebalo da provede svega šest meseci na MSS, a umesto toga tamo je boravio 371 dan čime je oborio rekord. Postao je prvi američki astronaut koji je celu kalendarsku godinu proveo u orbiti i Amerikanac koji je najduže bio u uslovima mikrogravitacije. Oborio je i neke lične rekorde: ovo je bilo njegovo prvo putovanje u svemir nakon što je 2017. izabran za jedinicu astronauta u NASA, a takođe je postao i prvi astronaut salvadorskog porekla koji je putovao u nižoj orbiti.

Roscosmos space corporation via AP
Fransisko Rubio je propustio mnoge važne porodične događaje

Kako je rekao, da je znao koliko će dugo biti u svemiru, odbio bi zadatak.

- Da sam znao koliko ću važnih porodičnih događaja propustiti, jednostavno bih rekao: hvala, ali ne hvala - naveo je Rubio koji ima četvoro dece.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike