Zamenik ministra uhapšen zbog skandala "keš za vize": Preti mu 10 godina zatvora

17.01.2024

20:14

0

Nastavlja se čistka u Poljskoj

Zamenik ministra uhapšen zbog skandala "keš za vize": Preti mu 10 godina zatvora
Ilustracija - Copyright Profimedia

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Poljske uhapšen je zbog optužbi da je ubrzavao proces dobijanja viza, a zauzvrat dobijao novac, saopštio je danas poljski Centralni antikorupcijski biro (CBA).

Hapšenje je usledilo nakon inicijative nove proevropske vlade koja želi da odgovorne osobe iz prethodne vlade izvede pred lice pravde.

- Pripremni postupci odnose se, između ostalog, na obećanja da će (osumnjičeni) obezbediti finansijsku korist u zamenu za posredovanje u pitanjima kao što su dobijanje dozvole za prebivalište... kao i protivzakonito vršenje uticaja na tok izdavanja dozvola - saopštila je CBA.

Doskorašnja vlada partije Zakon i pravda (PiS) stavila je pitanje migracija na prvo mesto u kampanji, uoči nedavnih oktobarskih izbora, međutim skandal nazvan "keš-za-vize" urušio je njihov napor da se predstave kao stranka koja bi održala bezbednim poljske granice.

Zamenik ministra koji je osumnjičen, imenovan samo kao Pjotr V. otpušten je sa radnog mesta nakon skandala.

Devet osoba je optuženo u ovom slučaju, dodaje CBA.

Državna novninska agencija PAP citirala je tužilaštvo koje je istaklo da osumnjičenom preti do 10 godina zatvora, kao i da je on negirao optužbe.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike