Otkriveno zašto je američki ministar odbrane hospitalizovan: Ostin ima tešku bolest

09.01.2024

21:12

0

Već nekoliko dana je bolnici

Otkriveno zašto je američki ministar odbrane hospitalizovan: Ostin ima tešku bolest
Copyright AP Photo/Cliff Owen

Sekretar odbrane Lojd Ostin leči se od raka prostate, navodi se u saopštenju Nacionalnog vojnog medicinskog centra Volter Rid.

U saopštenju se kaže da je rak otkriven početkom decembra. Podvrgnut je „minimalno invazivnoj hirurškoj proceduri“ 22. decembra koja se zove prostatektomija za lečenje raka.

- Bio je pod opštom anestezijom tokom ove procedure. Sekretar Ostin se bez problema oporavio od operacije i vratio se kući sledećeg jutra. Rak prostate mu je rano otkriven, a prognoza je odlična - navodi se u saopštenju.

Ranije je bilo nejasno da li je Ostin tokom postupka bio pod anestezijom, što Pentagon nije obelodanio i na to nije upozorio Belu kuću.

Pentagon je bio suočen sa intenzivnim pitanjima nakon što je u petak otkriveno da je Ostin hospitalizovan 1. januara i da je danima bio u bolnici, a da javnost nije znala za to. Kasnije je objavljeno da Bajden, visoki zvaničnici nacionalne bezbednosti, pa čak i zamenica ministra odbrane Ketlin Hiks, koja je preuzela Ostinove dužnosti, nisu bili svesni hospitalizacije ministra odbrane bar tri dana.

Prvog januara Ostin je ponovo primljen u bolnicu zbog komplikacija „koje uključuju mučninu sa jakim bolom u stomaku, kukovima i nogama“. Utvrđeno je da ima infekciju urinarnog trakta, navodi se u saopštenju.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

Na pitanje zašto Ostin nije otkrio da mu je dijagnostikovan rak prostate, portparol Pentagona general-major Patrik Rajder rekao je da je situacija „duboko lična“.

- To je rak prostate i povezane procedure su očigledno duboko lične. A opet, znate, nastavićemo naporno da radimo kako bismo bili što transparentniji u napredovanju, i poželećemo sekretaru brz oporavak - rekao je Rajder u utorak tokom brifinga za novinare u Pentagonu.

Poslednjih osam dana Ostinovog boravka u Volter Ridu radi lečenja infekcije on „nije gubio svest i nije bio podvrgnut opštoj anesteziji“.

Rajder nije rekao da li će njegova procedura ili komplikacije uticati na putovanje sekretara, ali je rekao da je Ostin „aktivno angažovan na svojim dužnostima“ i u redovnoj komunikaciji sa svojim osobljem.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike