Indonežanska vojska ne odustaje od "testa devičanstva": Opravdanje diskriminišuće prakse razbesnelo javnost

07.08.2021

10:44 >> 12:07

0

Sve žene koje žele da budu u odbrambenim snagama ove zemlje moraju da prođu kroz ovu proceduru, iako je je broj poziva da se ona ukine iz godine u godinu sve

Indonežanska vojska ne odustaje od "testa devičanstva": Opravdanje diskriminišuće prakse razbesnelo javnost
Copyright Ženski članovi indonežanske vojske; Profimedija

Sve je veći pritisak na vojsku u Indoneziji da prekine sa višedecenijskom praksom provere devičanstva žena koje žele da se pridruže oružanim snagama, naročito nakon što je glavni zapovednik vojske prošlog meseca rekao da bi ti testovi trebalo da se ukinu.

Načelnik kopnenih snaga, general Andika Perkasa, 18. jula rekao je da bi testovi za žene koje planiraju da se pridruže oružanim snagama trebalo da budu isti kao za njihove muške kolege, kao i da bi zdravstvene preglede koji nisu relevantni za postupak regrutacije trebalo ukinuti.

Pročitajte još

Hjuman rajts voč (Čuvar ljudskih prava) odmah je pozdravio ovu izjavu, istakavši da praksu “testiranja devičanstva” smatra ponižavajućom, nasilničkom, diskriminišućom i nenaučnom.

Portparol oružanih strana, Ddžavara Vimbo, rekao je, sa druge strane, da je pregled ženskih reproduktivnih organa, koji uključuje i pregled himena, i dalje obavezan. Isti zahtev odnosi se i na verenice vojnog osoblja, dodao je Vimbo.

Indonežanski vojnici; AP Photo/Tatan Syuflana

Potrebu za takvim pregledom portparol je pokušao da opravda rekavši da su žene sklone karcinomu grlića materice.

Indonežanska policija ukinula je “test devičanstva” 2015. godine, a Hjuman rajts voč pozvao je i vazduhoplovstvo i mornaricu da slede njen primer, podsetivši da ovaj test uključuje invazivni “pregled s dva prsta” sa ciljem da se utvrdi da li je himen žene netaknut.

Pročitajte još

Vojska Indonezije ima oko 500.000 pripadnika, što je čini najvećom svetskom institucijom koja i dalje praktikuje proveru devičanstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike